Předchozí případ krátce předtím. Od té doby zatím žádný jiný výskyt na Třebíčsku nahlášen nebyl. Důvod k obezřetnosti však stále je.

Kontroly pokračují

Státní veterinární správa sleduje ve výrobě potravin živočišného původu případnou přítomnost celé řady potenciálně nebezpečných mikroorganismů. Kromě například salmonel se soustřeďují především na přítomnost bakterií listerie. Od února do července inspektoři zjistili v celé republice téměř 50 pochybení.

Jak onemocnění předejít?

Základním pravidlem je důkladné tepelné zpracování všech potravin. Především hovězího, vepřového a drůbežího masa. „Nejvíce ohroženi jsou lidé s oslabeným imunitním systémem, těhotné ženy, novorozenci a starší osoby. Doporučení je: vyvarovat se měkkých sýrů typu Niva, Camembert a dalších. Důkladně tepelně opracovat syrové potraviny z hovězího, vepřového a drůbežího masa, vyhýbat se potravinám jako jsou různé saláty například hermelínový, pařížský, pochoutkový a jim podobné,“ uvedla Hana Pavlasová z Hygienické stanice v Třebíči.

Na otázku, zda se lidé vyhýbají těmto potravinám, se respondenti vyjádřili spíše negativně. „Kupuji co mi chutná. Salátům se nevyhýbám. Myslím, že riziko nákazy je malé,“ řekla Alena Dvořáková.

Riziko nákazy

„Základním a téměř výlučným způsobem přenosu je přenos potravou. Nástroj infekce může být kontaminované mléko, měkké sýry, kontaminovaná zelenina a jídla, která před požitím nebyla tepelně zpracovaná. Inkubační doba u tohoto onemocnění kolísá od tří do 70 dnů,“ zmínila Pavlasová.

Jak onemocnění rozpoznat? Příznaky choroby způsobené touto bakterií, která je odolná vůči zevním vlivům, se projevují různě a mohou mít znaky i jiných především střevních onemocnění. Průběh kolísá od lehkých příznaků nákazy až po smrtelné následky. Nemocná osoba má ve většině případů horečku, bolesti svalů, průjem, dále může mít také bolesti hlavy a křeče.