„Každý z nás se může dostat do situace, která pro něj nebude příjemná, kdy si nebude jistý, jak dál postupovat, nebo kdy bude náročné vybrat nějaké řešení," zamýšlel se koordinátor Linky důvěry Střed Jan Endlicher. „Může se také stát, že své prožitky bude chtít člověk jen s někým sdílet, někomu se vypovídat, protože ve svém okolí zrovna nemá nikoho vhodného, případně o některých věcech s blízkými mluvit nechce nebo nemůže," dodal.

Nejčastěji se v uplynulém roce lidé, kteří hledali pomoc, obraceli na linku kvůli potížím v komunikaci se svým nejbližším okolím. Volali i ti, kteří kolem sebe nemají takřka nikoho. „Jednalo se o obtíže ve vztazích partnerské či rodinné neshody, vztahy s vrstevníky, osamělost," vyjmenoval Jan Endlicher.

Stres, nemoci, nezaměstnanost

Ve velké míře byla tématem hovoru nízká sebedůvěra volajícího, nespokojenost se sebou samým nebo stres či sebepoškozování.

„Kromě toho se na linku obracely i osoby se sebevražednými úvahami, lidé sdílející témata z pracovní oblasti výkon v zaměstnání, vztahy na pracovišti, nezaměstnanost, nebo osoby trpící různými onemocněními fyzického i psychického rázu," poznamenal koordinátor služby.

Její existenci vnímá pozitivně ředitel Městské policie v Třebíči Ladislav Prvák. Volání na Linku důvěry totiž podle něj může být některým lidem příjemnější než se obracet přímo na strážníky. „Lidé tam najdou útěchu, případně radu, kam se obrátit dál, například na nás," řekl Ladislav Prvák.

Přínos linky důvěry také již dříve vyzdvihla třebíčská klinická psycholožka Jaruška Kocmánková. „Spousta lidí ji využívá k možnosti se třeba jen vypovídat, ale díky lince se může předejít i tragédiím. Jsem přesvědčena, že mnohdy může člověka přivést na jiné myšlenky a zachránit i život těm, kteří přemýšlejí nad sebevraždou," mínila Kocmánková.

Za devět let trvající činnosti musela linka jen jednou pozastavit svůj provoz. Bylo to v březnu 2013, kdy jí chyběly prostředky. Tehdy ji podpořil Kraj Vysočina, který jí finance od té doby posílá každoročně.

Dlouhodobá podpora linky však podle Jana Endlichera zajištěna není. „Finance od Kraje Vysočina jsou garantovány vždy na rok dopředu, poté je nutné žádat znovu," potvrdil koordinátor linky.

Na fungování linky přispívá i řada obcí a měst, často jednou korunou za každého svého obyvatele, tedy potencionálního klienta, který by službu mohl využít. „Jako město tuto linku podporujeme nejen morálně, ale také finančně. Jsem ráda, že se k tomu připojily i další obce," podotkla starostka Hrotovic Hana Škodová.