Kraj se stará o sedm sociálních ústavů s téměř tisícem klientů. „Postupně budeme ta zbývající zařízení transformovat také,“ uvedl Krčál. Lidé se budou stěhovat z velkých ústavních pokojů do nejvýš šestičlenných domácností. Bude se jim tam žít lépe a budou víc začleněni do běžného života.

Podle Krčála jsou nové domky potřeba i proto, že část ústavů sídlí na zámcích. Opravy starých budov jsou drahé; třeba obnova zámku ve Zboží stála 150 milionů korun. Kvůli památkové ochraně se navíc sály nedají dělit tak, aby klienti měli větší soukromí.

Přeměna prvních čtyř sociálních ústavů na Vysočině je součástí projektu Ministerstva práce a sociálních věcí, který zahrnuje 32 ústavních zařízení v Česku. Projekt je financován z Evropského sociálního fondu a ze státního rozpočtu. Žádosti o dotace se ale mohou podávat jen do roku 2013, upozornil Krčál.

Kavárna v Náměšti

Na Vysočině se už staví první čtyři domky pro mentálně postižené klienty ústavu, který byl dříve v jinošovském zámku. „Dva domky ve Velké Bíteši jsou téměř hotové, další se staví v Náměšti nad Oslavou, kde bude i středisko s terapiemi a cvičnými dílnami,“ přiblížil Krčál aktuální stav.

V Náměšti bude také kavárna, kde budou hosty obsluhovat postižení lidé. Náklady na tuto dotovanou akci jsou kolem 60 milionů korun. Další domek pro šest lidí vytvořil kraj ze svých peněz u ledečského ústavu.

Díky dotovanému celostátnímu projektu by se podle Krčála mohly na Vysočině úplně transformovat ústavy v Jinošově a v Těchobuzi. U zbývajících dvou zařízení by mohly být práce provedeny z poloviny; zbývající část prací asi zaplatí kraj. Pak by měly následovat přeměny zbývajících tří sociálních ústavů v kraji.