Prodavači u stánků mají sice zákazníků dost, ti však nakupují jen po troškách. „Dělám to už deset let a zdá se mi, že lidé zavařují čím dál tím méně, protože se jim to nevyplatí. Když si počkají na akci v supermarketu, seženou třeba okurky za šestnáct korun a v ceně mají okurky, lák, skleničku a víčko," myslí si prodejce z jihlavské Palackého ulice. Podobný názor a zkušenosti mají i prodejci na Masarykově náměstí: „Lidi občas zavařují, ale už jenom meruňky a okurky. Možná ještě feferonky."

Není se čemu divit. Pokud si spočítáte náklady na všechny suroviny, hlavně na ovoce, a čas strávený v kuchyni, který by se dal strávit jinak, je jasné, že koupit si zavařeninu v obchodě je bezesporu snazší. „Nezavařuji, protože je to drahé, a navíc se mi zdá, že je v tom moc cukru," sdělila zákaznice u trhoveckého stánku a další nakupující jí přitakala. Čerstvé ovoce a zeleninu prý obě kupují jen do buchet a na okamžité snědení.

Zavařování se pomalu stalo záležitostí starších generací, které byly zvyklé na to, že se v létě pravidelně zavařuje na zimu. „Nikdy bych si zavařeninu nekoupila, jedině, že by byla bída a nic se neurodilo," řekla sympatická důchodkyně.

Po tradičním způsobu konzervování ovoce a zeleniny občas sáhnou i mladší ročníky. Většinou se však jedná o zahrádkáře, kteří zavařují to, co si sami vypěstovali na vlastních zahrádkách. A to už se finančně vyplatí víc, než ovoce a zeleninu kupovat. „Zavařuji každý rok hlavně okurky, ale i jiné ovoce a zeleninu a děláme domácí marmelády. Sice je to spousta práce, ale aspoň vím, co dávám dětem k jídlu. Navíc nám v rodině kupované zavařeniny moc nechutnají, dáváme přednost tradičním receptům od babičky," říká paní Blanka Mátlová, maminka čtyř dětí, a dodává, že kupuje jenom okurky, ostatní si sama pěstuje nebo má od příbuzných a známých.

MARTINA MÁTLOVÁ