Důvod byl prostý – v souvislosti s nouzovým stavem na silnic ubylo aut a řidiči, kteří na nich zůstali, se začali chovat bezohledně. „Provoz je menší, ale lidé jezdí o to rychleji. Pravidla teď moc nedodržují, “ potvrdil jeden z policistů, Jiří Zlatuška.

Strážci zákona se tak aktuálně zaměřují spíše na závažnější přestupky jako je nejvyšší dovolená rychlost, telefonování za jízdy nebo nepoužívání bezpečnostních pásů. Například dechové zkoušky se z pochopitelných důvodů provádí minimálně.

Další možný příznak onemocnění Covid-19 vyvolávané novým typem koronoaviru nacházejí lékaři v náhlé ztrátě čichu.
Ztráta čichu nebo chuti? Možné příznaky koronaviru, upozorňují lékaři

Na sociálních sítích koluje video, kde se opilý řidič zlobí na policisty, že oni v nouzovém stavu nesmí zastavovat řidiče. Takovou příhodu na Vysočině nemají, zažili však řidiče, který neměl roušku a nevzal si jí ani poté, co ho k tomu policista vyzval.

Dostal pokutu stejně jako řada dalších, kteří překročili rychlost. Změnou oproti běžnému stavu ale je, že se nic neřeší přímo na místě, policisté přestupky hlásí na radnice.

Ilustrační foto
Recidivista pětkrát kradl za nouzového stavu, hrozí mu osm let

Pokud bychom hledali pozitiva současné situace, dopravní policisté o jednom ví. „Je méně dopravních nehod, to je zásadní rozdíl proti běžné situaci. Aut jezdilo v jednu dobu hodně málo, teď se to zase vrací k normálu,“ řekl Zlatuška.