„Sezóna byla dobrá a dá se říct, že této akci přála. Jen bodavý hmyz nás trošku potrápil, jablek je ale přesto dost," pochvaloval si jeden z organizátorů pozďáteckého Jablkobraní Radek Bednář.

Při prvním ročníku se v pětapadesátihlavé obci sešlo k desítce buchet, štrůdlů a koláčů. Ořechovou lahůdku přinesla Radka Havlíčková. „Není to náš původní recept. Dcera ho někde vyčetla, trošku jsme si ho upravili a je z toho jídlo, které máme doma velice často. Moc jsme si ho oblíbili," podotkla.

Originální ingrediencí v koláči rodiny Havlíčkových je ořechovka. „Není jí tam moc, ale má to dobré konzervační účinky. Jablka se pak tak rychle nezkazí, nechytnou plíseň," vysvětlila Radka Havlíčková.

Úkolem všech účastníků Jablkobraní bylo přinést nejméně patnáct kousků svého výtvoru, aby jej mohli ochutnat nejen sousedé, ale taky porota. „Budou v ní tři lidé, včetně pana starosty. Ti nejlepší si pak odnesou drobné věcné ceny od sponzorů," řekl Radek Bednář.

Na své si při pozďatínské akci přišly také děti, které mohly z jablek a křížal za pomoci špejlí vyrábět různé postavičky.