Občané z postiženého domu sepsali petici městu a odvolali se proti rozhodnutí o umístění stavby. Krajský úřad však odvolání zamítl. Před nedávnem jako zatím poslední krok vypravili na radnici dopis, ve kterém ruší své dřívější souhlasné stanovisko s rozšířením odstavené plochy mezi domy.


„Náš postoj sdružení vlastníků bytových jednotek je stále zamítavý. I přesto, co kraj napsal. Jsme ochotni se s Pozemstavem sejít a prodiskutovat, co dál,“ sdělil Miloslav Vyskočil, pověřený vlastník. „Jinak jsme rozhodnutí se občansky bouřit,“ varoval.


Budova má vyrůst v bezprostřední blízkosti staršího domu ze 60. let. Původně na dotyčném místě byly dva menší domky baťovského typu. Bydleli v nich sociálně nepřizpůsobiví občané, kteří obtěžovali okolí hlukem a kouřem. Oba domky, přezdívané kostky, dalo město po jejich vystěhování zbourat.


Majitelem parcely a investorem projektu je firma Pozemstav Třebíč. „V současné době se vyřizuje dokumentace pro stavební povolení. Zahájení vidím jako reálné na jaře 2010,“ přiblížil aktuální stav ředitel Josef Paděra. Pozemstav začal byty v budoucím domě nedávno nabízet v realitní kanceláři. Zatím se prý ozvali tři nebo čtyři zájemci.


„Pro mě je to konečná. Trochu už uvažuji o přestěhování jinam,“ řekl Hana Kloudová. Bydlí v přízemí. Je odpůrkyní nové stavby, protože by jí zastínila všechna okna.


Oprava nemá cenu


Dům, ve kterém bydlí Miloslav Vyskočil i Hana Kloudová, se má zateplovat. Paní Kloudová však přiznává, že na schůzi sdružení vlastníků bytových jednotek hlasovala proti tomu, aby si obyvatelé vzali na akci úvěr. „Do bytu už nebudu investovat ani korunu. Nemá to pro mě význam. Kdybych se chtěla odstěhovat, přízemní byt je stejně neprodejný. Nikdo by ho nechtěl. Dali by mně za dvoupokojový tak 800 tisíc korun,“ konstatovala.