Úvahy o jeho generální přestavbě skončily v roce 2003 zpracováním studie.


„Myslím si, že kašna by na náměstí určitě měla být, protože tam historicky patří,“ sdělil stručně svůj názor na věc důchodce Karel Keller.


Spotřebitelské referendum piva značky Hostan probíhalo od května do konce července. „Projekt Všichni na jedno, Hostan za všechny se setkal s obrovským zájmem veřejnosti. Na Třebíčsku bylo odevzdáno celkem 132 996 hlasovacích žetonů, z toho 73 734 vhozených žetonů rozhodlo o tom, že bude zhotoven projekt na vybudování kašny na Karlově náměstí v Třebíči,“ uvedl Martin Kašpar, group brand manažer z pivovaru Starobrno, který stál u zrodu celého projektu.


Třebíčská radnice si v letech 2002 až 2003 nechala zpracovat studii Karlova náměstí. Zrekonstruovaly by se desítky let staré sítě, přeorganizovaly plochy, zeleň, parkování a vůbec celá doprava.


Jedna kašna, dvě nebo žádná?


Studie navrhovala dokonce dvě fontány. V přípravách projektu se ale nepokračovalo, záměr byl uložen takzvaně do šuplíku.


„Je to trochu problém. Zatím není jasné, jak má náměstí celkově vypadat. Bez koncepce nelze o realizaci kašny uvažovat,“ konstatoval Pavel Janata, předseda Výboru pro revitalizaci centra města. Výbor proto pověřil starostu Ivo Uhra urychleně jednat o využití nabízených peněz ne na zpracování projektu kašny, ale na vytvoření koncepce náměstí.


Starosta Ivo Uher připouští, že stavba kašny je zatím v plenkách. „Není to jednoduché téma, ale vodní prvek by na náměstí měl určitě být. Je ovšem nezbytné mít vizi konečného stavu,“ řekl starosta. Podle jeho názoru by při modernizaci náměstí možná postačilo zrekonstruovat sítě a vydláždit na dolní straně chodník i vozovku.


„Pivní“ hlasování obyvatel o kašně probudilo po létech otázky nad stavem Karlova náměstí. Co bude dál? O tom se pobaví třebíčští zastupitelé na některém ze svých nejbližších zasedání.