Jedná se ale jen naprosté výjimky. Utečenci z Ukrajiny navíc mají v Třebíči jistotu, že zde ubytování najdou bez potíží. „Aktuálně můžeme konstatovat, že je větší nabídka míst k ubytování, než je poptávka ze strany uprchlíků,“ prohlásil starosta Pavel Pacal.

Podle něj město dosud zprostředkovalo přes sto čtyřicet ubytovacích míst. Další prostory nabízejí přímo firmy či soukromé osoby. V Třebíči je nyní zhruba tři sta běženců, na celém Třebíčsku kolem tisícovky. Přímo v Třebíči již chodí do základních škol více než čtyřicet ukrajinských dětí. „Dvě z nich se také již zajímaly o docházku do základní umělecké školy,“ dodal starosta.

Vojáci mezi dětmi v Myslibořicích a v Jihlavě.
Tygři mezi dětmi: ke školákům v Myslibořicích zavítali vojáci. Podívejte se

Místní firmy dodaly třebíčské radnici nabídku více než sto osmdesáti pracovních míst. Naprostá většina uprchlíků má velký zájem pracovat, problémem je ale někdy jazyková bariéra. Zatím se tedy uplatňují zejména u jednodušších činností. „V Třebíči teď probíhá blokové čištění. To je příklad zaměstnání, kdy firmy Ukrajince najímají. Ta práce je velmi jednoduchá, nejsou pro ni potřeba jazykové znalosti,“ vysvětlil místostarosta Vladimír Malý.