Podle toho posledního až šestatřicet procent jeho obyvatel považuje odvoz elektroodpadu do sběrného dvora za zbytečnou námahu. Kraj se tak řadí k regionům s nejnižší ochotou recyklovat vyřazené elektrospotřebiče.

Až jednačtyřicet procent obyvatel si totiž myslí, že zpětný odběr elektrozařízení nemá cenu, protože tato zařízení stejně skončí na skládce.
Na druhou stranu praxe vypovídá o opaku. Občané kraje za pět let existence zpětného odběru elektrozařízení odevzdali k recyklaci 68 692 televizí a 41 361 monitorů, což je v absolutních číslech řadí na sedmou pozici v republice.

V případě přepočtu na jednoho obyvatele dosáhl kraj díky odpovědnému chování občanů nejlepšího výsledku.

„Vytříděných věcí každým rokem přibývá obecně i na Třebíčsku. Pomáhají tomu určitě i nové sběrné dvory, na nichž je odběr elektroodpadů samozřejmě běžným standardem,“ řekl už dříve Deníku ředitel svazku obcí Skládka TKO Pavel Gregor.

Ledničky máme díky krizi delší dobu

Češi nejčastěji recyklují ledničky a mrazničky. Ty na Vysočině končí ve sběrných dvorech nebo zpět u výrobců elektra až ze sedmašedesáti procent.
„Například lednici z důvodu pořízení novějšího modelu na Vysočině vyřazuje jenom osm procent obyvatel. Zbylých 92 procent lednici vyřadí až tehdy, když nejsou možné další opravy,“ vysvětluje Roman Tvrzník, generální ředitel společnosti Elektrowin, která se zpětným odběrem vysloužilých elektrospotřebičů zabývá.

Třídit je nutné i žehličky nebo fén

Češi se obecně učí recyklovat zejména větší elektrozařízení. Nejméně úsilí jsou ochotni vynaložit na recyklaci drobného elektroodpadu.

„Mnozí z nás nevědí, že i holící strojek, žehlička nebo vysoušeč vlasů se dají druhotně využít. I z těchto výrobků je možné vytěžit užitečné suroviny, jejichž opětovným použitím se navíc ušetří velké množství elektřiny a ropy,“ uvádí Tvrzník.

Dohromady Češi v prvním pololetí odevzdali 7519 tun chladniček a mrazniček. Následovaly velké spotřebiče jako sporáky, pračky a myčky na nádobí o celkové hmotnosti 3581 tun. Vysočina se na tomto výsledku podílela 647 tunami. Každý jeho obyvatel tak zrecykloval v průměru 1,2 kilogramu elektroodpadu.