„Tolik lidí jsem nečekal. Přeci jen je to všední den, varhanní koncerty nebývají až tak hojně navštěvované a nešlo ani o žádnou tradici. Myslím si, že lidé se hlavně přišli podívat na nové varhany," těšilo tamního faráře Jiřího Dobeše. Při premiérovém koncertu si k varhanám sedla Anna Kolaříková. Hru na ně si pochvalovala. „Hrálo se mi skvěle. Jsem moc ráda, že se to podařilo zrealizovat. Zatím hraje pouze první hlavní manuál. Ale ještě se chystají další etapy, v nichž se vše dostaví. To základní tady je a dá se už hrát," popsala Kolaříková.

Když studovala na konzervatoři chodila cvičit do kostela sv. Martina, nebyly staré varhany úplně v nejlepší kondici, svá léta měly za sebou a životnost byla zkrácená i díky necitlivým zásahům do nástroje. Tehdy ji napadlo, že by bylo dobré je pořádně opravit, nebo pořídit nové. „Proto jsem začala tradici adventních koncertů, benefičních koncertů, ale díky otci Jiřímu se vše dalo do pohybu. Díky němu se nové varhany daří realizovat," dodala Kolaříková. Nové varhany mají za sebou první etapu. „Je hotový pedál a jeden manuál. V plánu je, že příští rok budeme splácet dluhy. Další rok se udělá druhý manuál, následující rok poslední, třetí manuál a opět za rok elektronické ovládání," nastínil farář Jiří Dobeš.

Za devět milionů

Celkové náklady by se po všech plánovaných etapách měly vyšplhat k devíti milionům korun. „Do současné doby náklady činily sedm milionů a 150 tisíc korun," doplnil Dobeš. Peníze se dařilo získávat od nejrůznějších dárců. Město Třebíč přispělo 305 tisíc, Kraj Vysočina 423 tisíc a ČEZ 99 tisíc. Další sponzoři na varhany přidali 107 500 korun. „Největší sumou peněz přispěli samotní farníci a další malí dárci. Veřejná sbírka činila 229 tisíc. Farnost dala dohromady 5 milionů a 21 tisíc korun. Šetříme na to již od roku 2010. Nyní máme dluh asi 1,2 milionu korun, na který máme bezúročnou půjčku," vypočítal farář.

Další velký den na varhany v kostele svatého Martina čeká 29. listopadu. „První adventní neděle v 15.30 bude žehnání varhan a kolem čtvrté hodiny na to naváže vlastní adventní koncert z cyklu „Na varhany pro varhany"," zve Jiří Dobeš. Velký zájem veřejnosti, která hudebníky odměnila bouřlivým potleskem, by mohl odstartovat novou tradici svatomartinských koncertů. „Nebráníme se dalšímu pokračování. Město podruhé dělalo svatomartinské slavnosti. Loni jsme se ještě nepřipojili. V letošním roce jsme hledali, jak to uchopit, a varhanní koncert je dobrý způsob," řekl farář.