Voda je základní surovinou, pomocí které v Dalešicích jen v loňském roce vyrobili 504 367 MWh elektrické energie. Současně toto vodní dílo slouží k rekreačním účelům i jako zásobárna vody pro provoz Jaderné elektrárny Dukovany. Ke Světovému dni vody, který se slaví 22. března, proto energetici připravili pro zájemce překvapení v podobě mimořádných exkurzí.

František Mertl.
Třebíč slaví osmaosmdesáté narozeniny malíře Franty

„Navštívit nás může každý bez omezení věku, a to dokonce i neohlášeně, v době od 9 do 15 hodin po oba dva dny. Pro ty, kteří splňují podmínku věku minimálně 12 let, je připravena prohlídka provozu. Zájemci se podívají nejen do strojovny k turbínám, ale zajdou se podívat až na kótu -27 metrů pod sypanou hráz, až k přivaděčům vody na turbíny. Také návštěvníci mladší 12 let si budou moci strojovnu bezpečně prohlédnout z balkonu zdejšího Infocentra,“ popsal elektrárenský mluvčí Jiří Bezděk.

Vodní dílo Dalešice vyrábí čistou elektrickou energii od roku 1978 a bylo postaveno jako zdroj technologické vody pro Jadernou elektrárnu Dukovany. Dnes slouží přečerpávací vodní elektrárna převážně jako zdroj ke krytí energetických špiček v diagramu denní spotřeby.

Sypaná hráz s jílovým těsněním o výšce 100 m je nejvyšší funkční sypanou hrází v Evropě. Ve strojovně elektrárny jsou čtyři reverzní Francisovy turbíny, každá o výkonu 120 MW. Ročně vyrobí zhruba 50 GWh elektrické energie. Maximální hloubka 85,5 m je největší v České republice.

Chrám svaté Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou.
Oprava chrámu v Jaroměřicích nabourá jeho režim