Havlík byl z funkce primáře odvolán na konci února. Konalo se totiž nové výběrové řízení. Proč jím Havlík neprošel a jakých se dopustil chyb, mu však nikdo nebyl schopný říct.

„S touto myšlenkou jsem se nemohla dost dobře vyrovnat. Tyto praktiky, kdy sám doktor Havlík neví, proč jako primář skončil, mi přijdou velmi blízké době, kterou jsme nechtěli a kterou jsme tak rádi opustili,“ vyjádřila se Kovaříková. Petici mohou lidé podepsat v její ordinaci na Sokolovské ulici v Jihlavě. Postupem času bude petice k dispozici i na dalších místech. „Chce to, aby lidé opravdu sebrali odvahu a pochopili, o čem je řeč a přestali se bát. Pokud se sesbírá hodně podpisů, snad by se mohlo něco změnit,“ doufá Kovaříková.

Havlík má z podpory lidí radost. Stále však uvažuje o tom, že si najde novou práci v zahraničí. Zatím totiž zůstal řádovým lékařem a tiskovým mluvčím jihlavské záchranky.

„Těší mě podpora a zájem o moji osobu, nejenom v laické, ale i v odborné veřejnosti. O odchodu stále uvažuji. Mám nabídky nejenom z kraje Vysočina, ale i z celé republiky a i zahraničí. Definitivně se rozhodnu na konci roku,“ řekl Havlík. Organizátorka petice Ivana Kovaříková zná Havlíka od počátku jeho kariéry.

„Od začátku to byl velice šikovný a schopný lékař, velmi příjemný a vstřícný. Poté z našeho oddělení odešel. Moc se mi na něm líbilo, že zůstal takovým člověkem, jakým byl na začátku,“ zhodnotila Havlíka doktorka.

Na základě internetové diskuse se pak dozvěděla, že to, že byl primář za divných okolností z funkce odvolán, není lhostejné více lidem. Rozhodla se proto petici zorganizovat. Podle ní jsou neshody přímo v centru zdravotnické záchranné služby. „Nestýkám se s nimi, ale obávám se, že společnost nesnese spokojenost člověka, úspěch, a velkou roli v tom hraje také závist. Je to však můj osobní názor,“ řekla Kovaříková. Ta chce mezi lidmi nechat petici k dispozici pár týdnů. Poté ji předá přímo hejtmanovi.

Sama ředitelka Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina Vladislava Filová však na tom, že Havlík z postu primáře odešel, nevidí nic špatného.
„Po pěti letech jsem vyhlásila klasické výběrové řízení. Respektuji rozhodnutí komise,“ řekla před časem Filová. Spolu s Havlíkem obhajovali v únoru primariát další čtyři primáři, jediný Havlík měl však soupeře.

Havlík navíc naznačil, že o tom, že na záchrance na postu primáře končí, se povídalo ještě před samotným výběrovým řízením. Novým primářem jihlavské záchranky je od prvního března Tomáš Vaňatka z pelhřimovské nemocnice.