„Chybou systému SIPO byl stržen poplatek za svoz komunálního odpadu dvakrát. Tedy v březnu a v dubnu tohoto roku. Jakmile jsme problém zjistili, dohodli jsme s Českou poštou taková opatření, abychom celou záležitost vyřešili ke spokojenosti obyvatel Budějovic,“ informovala vedoucí oddělení finanční kontroly radnice Lucie Stejskalová.

K nepříjemnosti vedlo to, že město letos uzavřelo novou smlouvu s Českou poštou. „Došlo tam k určitému nepochopení se vzájemně, bohužel než jsme stihli nedorozumění napravit, bylo pozdě. Lidem se za tuto nepříjemnost omlouváme a mohou očekávat naprostou vstřícnost radnice při vracení plateb,“ doplnila Stejskalová.

Jedná se o částky 480 korun na osobu v domácnosti. V mnoha případech tedy jde o tisícové přeplatky.

Omluva putovala do schránek

Radnice doručila lidem do schránek omluvný text. „Taky jsem to dostal a nijak mě to nerozčílilo. Prostě chybička se vloudí, a pokud městský úřad přijde se slušnou omluvou a vstřícností, prostě si půjdu pro vrácení peněz. Zas tolik energie mě to nestojí,“ mávl rukou nad omylem šestapadesátiletý Budějovičan Luboš.

Podle slov Lucie Stejskalové je Česká pošta k nápravě vstřícná. Jak podotkla, podobná věc se v Budějovicích stala úplně poprvé.

Co mají dělat ti, kterých se problém týká

• Platíte-li v hotovosti na přepážce České pošty, požádejte před zaplacením o vyjmutí platby za odpady ze SIPO.
• Pokud se vám strhává platba SIPO z bankovního účtu, požádejte po dni strhnutí částky vaši banku o výpis z bankovního účtu a spolu s inkasním lístkem SIPO předložte tyto dva doklady na pokladně Městského úřadu v Moravských Budějovicích. Zde vám bude platba vrácena v hotovosti.
• Všem, kteří si platbu v hotovosti na pokladně městského úřadu nevyzvednou, bude přeplatek vrácen poštovní poukázkou typu B v průběhu měsíce května.

Zdroj: Městský úřad Moravské Budějovice