„Poctiví nálezci nejčastěji nosí klíče. Lidé ztrácí klíče všelijaké, ať už jsou to svazky klíčů od domu, schránek, ale i od osobních automobilů,“ potvrzuje Olga Kouřilová, která má ztráty a nálezy na starosti na městském úřadu v Moravských Budějovicích.


Kytara na poli


A potvrzuje to i její kolegyně Dana Valová z Náměště nad Oslavou: „Klíče dostáváme běžně, pak také peněženky, občas mobilní telefon či hodinky. Naopak největší kuriozitou je z posledních let nález krásné akustické kytary i s obalem a náhradními strunami, kterou dotyčný ztratil kdesi na poli.“
Na klíče a peněženku se nejčastěji ptají i lidé na obecním úřadě v Petrovicích. „Příležitostně se řeší nález bundy nebo svetru, které ztratí děti,“ dodala Helena Moudrá z obecního úřadu v Petrovicích.


Jízdní kolo dostalo dopravní hřiště


Momentálně mají na úřadě jízdní kolo a dvoje pro zimu typičtější dětské sáňkovací boby. „Uložení těchto nálezů bylo zveřejněno hlášením místním rozhlasem, informací na venkovní úřední desce v obci i na internetových stránkách, ale nikdo se nepřihlásil,“ popsala proces hledání majitele Moudrá.
Pokud se majitele dané věci nepodaří najít, propadá do vlastnictví obce nebo města. „Většina věcí je nepoužitelných a ty se likvidují. Teď tu máme například velký kufr na kolečkách, který si nějaký člověk zapomněl v úschovně na vlakovém nádraží a nepříjemně zapáchá. Ale například jízdní kolo, které jsme tu měli, jsme věnovali místnímu dopravnímu hřišti,“ řekla Olga Kouřilová.


Doklady, které se nejčastěji nacházejí v nalezených peněženkách se vracejí institucím, které je vydaly. Nejčastěji jde o občanské a řidičské průkazy nebo průkazy zdravotní pojišťovny.