„Česká pojišťovna už v souvislosti s tíhou sněhu a jeho sesuvem do dnešního dne eviduje 20 466 případů, a to jen majetkových škod na nemovitostech, z toho valná většina je právě z tíhy sněhu, zhruba tisícovku událostí zapříčinily se sněhem spojené vichřice a pády stromů, s jeho táním pak záplava a povodeň,“ informoval tiskový mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.


Přestože Vysočina se svými 1410 případy patří mezi více zasažené kraje, Třebíč, která se na tomto čísle podílela přibližně desetinou, spadá mezi regiony na opačném pólu tohoto žebříčku.


U majetkových škod byly nejčastěji poškozené střešní krytiny a následné škody, způsobené zatečením do bytu, popraskané okapy a svody, zničené střechy nejrůznějších zahradních staveb a bazénů.


V počtu nehod se celková čísla za zimu drží vcelku srovnatelně s loňským rokem, jen únor byl na nehody četnější.


To však ještě určitě není všechno. „Česká pojišťovna má také nahlášeno několik set úrazů na chodnících z celé republiky a během posledních dvou týdnů zaznamenala zhruba dvacetiprocentní nárůst ve frekvenci nahlašování případů. „V následujících týdnech se toto číslo bezpochyby zvýší, protože lidé oznamují své zdravotní újmy většinou s určitým zpožděním,“ dodal Bálek.