„Už máme sklizený hektar vinohradu, první vinobraní bylo minulý čtvrtek. Začínali jsme v deseti lidech brzy ráno, aby byly hrozny studené, než jdou do lisu. Z dvou tisíc hlav bylo tisíc kilogramů hroznů. To je půl kila na keř, tedy málo. Na druhou stranu je úroda velmi kvalitní,” popsal spolumajitel sádeckých vinic Lubomír Lampíř. Podle něj při jarní smůle, kdy květy z velké části pomrzly, naštěstí nenastoupily žádné choroby.

Až v prosinci

„Sklidili jsme teď odrůdu Solaris s cukernatostí kolem 21 procent, to je moc dobré. Vinobraní u nás bude probíhat ještě měsíc. Nakonec necháme tři sta keřů až na prosinec na ledové víno,” řekl Lampíř.

Na Sádku mají i díky nové výsadbě už téměř osmnáct tisíc keřů révy vinné, pěstují tam dvanáct odrůd na rozloze čtyř hektarů. „Předpokládám, že letos vyrobíme tak sedm tisíc litrů vína, přitom se u nás ročně prodá víc než dvakrát tolik. Budeme muset nakoupit hrozny ze Slovácké podoblasti, ze Strážnice,” upřesnil vinař.

Na Sádku plánují další výsadbu vinné révy, je to poslední možnost, v rámci unijních pravidel to musejí stihnout do jara 2013. „Bude záležet i na nových vlastnících hotelu, který jsme jim před dvěma měsíci prodali. Jsou to vinaři z Gruzie a Arménie. Založili společnost Chatteau Sadek Company, možná ve spolupráci s nimi vysadíme tři hektary vinic,” naznačil Lubomír Lampíř.

Atraktivní hrad

Sádek, to není jen rozsáhlá vinice určená prvoplánově k výrobě vína. Nachází se tam rovněž u nás výjimečná naučná vinařská stezka, zahrádka s čínskými léčivými bylinami a od loňska nově také menší pokusná chmelnice.

„Chmelnice má tři sta štoků. Ujala se jen z části. Jednak nebyla sadba z žatecké oblasti asi úplně nejlepší a zároveň se obtížněji adaptuje na sušší klimatické podmínky naší severní Znojemské podoblasti. Budeme tedy vysazovat některé rostliny nově,” doplnil Lampíř.

Sádek je častým cílem výletníků. A časem by mohlo být místo ještě atraktivnější díky novému majiteli samotného hradu Sádek. Je jím prominentní pražský právník Karel Muzikář, který patří i do týmu prezidenta Václava Klause. „Letos zatím stále pracujeme na průzkumu hradu, dáváme dohromady projekt rekonstrukce s firmou Kapucín. Na jaře příští rok řeknu další novinky,” naznačil Muzikář.