Sám se za velkého houbaře nepovažuje. Houby má rád, ale do lesa vyrazí kvůli nedostatku času, jen když je úlovek jistý. Že je nyní ten správný čas, dokazuje jeho úlovek.

„Nyní rostou za celý rok nejvíce. Byl jsem letos asi třikrát nebo čtyřikrát někdy v červnu. To rostly jarnější houby. Vyrazili jsme i minulou sobotu, něco jsme donesli, ale bylo vidět, že jsou ještě malé a teprve začínají. Teď nastal pravý čas," popsal Dobrovolný.

Jeho slova potvrzuje i další houbař Zdeněk Becha, který na houby vyráží do okolí Šebkovic. Sezona pro něj letos začala později. Loni například nosil houby z lesa již začátkem května. Letos začal až na konci června. Současné úlovky mu to však bohatě vynahradí. „V neděli jsem nasbíral něco málo přes dvě stě kousků. U nás ze smíšeného lesa nosíme hlavně praváky. Ale začínají i suchohřiby," sdělil Becha. O to, co bude s houbami dělat, se prý neobává. Má totiž pravidelného odběratele. „Moje dcera má houby ráda, takže je nasuším nebo nachystám do mrazáku a ona si je odveze. Zvládnu je uplatnit," vysvětlil Becha.

Začíná podzim

Praváky by nyní v lesích měly nahradit podzimnější houby. „Houby rostou. Jak se trochu ochladilo a je vlhko, je to pro ně ideální. Díky nižším teplotám začnou růst podzimní houby, jako jsou suchohřiby. Praváci pomalu končí. Letní sezona se přehupuje do podzimní," informovala botanička Muzea Vysočiny Třebíč Hana Houzarová.

Krom lesů u Svatoslavi doporučuje botanička tradiční místa, jako jsou heraltické nebo trnavské lesy.

Větší výskyt hub v lese s sebou nese i mnohem větší koncentraci lidí v lese.

„To se rozkřikne rychle. Koho to alespoň trochu baví a má čas, tak do lesa vyrazí. My chodíme pravidelně do lesů za Svatoslaví ve směru na Kamenici a Radošov. Jsou to rozsáhlé lesy a tam se i větší množství lidí lépe ztratí," doporučil Dobrovolný.

To Zdeněk Becha přes prázdniny raději do lesa příliš nechodí. Vyhání ho křik dětí, které houbaření přestane po pár minutách bavit. Nyní ho vylákalo až současné příznivé počasí. „Ale jdu maximálně jen na hodinu. Na mě je tam nyní lidí moc," řekl houbař.

Nelíbí se mu ani, když lidé rozkopávají houby, které nesbírají. To trápí i botaničku Hanu Houzarovou. „I když to nejíme my, tak je jí zvířata. Jestli to má sloužit jako značka Sem nechoďte, tady už jsem byl já, tak na to stačí odřezky od praváků, které za sebou lidé nechávají," upozornila botanička.