„Pokud se někdo sluní se zdravým rozumem, pak pro něj slunce škodlivé není. To platí pro jedince s odpovídajícími znalostmi svého fototypu, nutné fotoprotekci, při správném vyhodnocení klimatických podmínek v oblasti, kde se právě nacházíme. Zásadou je – nespálit se!“ říká lékařka Martina Víšková z kožního oddělení novoměstské nemocnice. Je statisticky prokázáno, že počet spálení zvláště v období dětství zvyšuje pravděpodobnost následných kožních nádorových změn v dospělosti.


O souvislosti mezi nádorovým onemocněním a dlouhodobým opalováním se mluví poměrně často. Jak by zdravý pobyt na slunci měl vypadat?


Pokud se někdo touto problematikou zabývá, tak už se jistě dočetl, že zdravé opalování neexistuje. Lidé by se měli snažit maximálně se chránit před sluníčkem, hlavně to platí pro děti.


Kojenci do šesti měsíců by se neměli přímému slunci vystavovat vůbec, děti do 3 let by potom neměly pobývat na poledním slunci a měly by být chráněny oděvem a pokrývkou hlavy, vhodné jsou i sluneční brýle. Pro malé děti doporučujeme fyzikální (minerální) filtry, které pracují na principu odrazu záření a kůži nealergizují. Totéž platí i pro ty, kteří mají I. a II. kožní fototyp. U dospělých kombinujeme fyzikální a chemické filtry nebo čistě chemické přípravky. Vždy apelujeme na to, aby si pacienti pořizovali fotoprotekční přípravky v lékárně, kde je certifikovaná výška SPF faktoru, to znamená ochranného faktoru proti UVB složce záření. Měli bychom si rovněž uvědomit, že neexistují žádná zdravá solária či biosolária.


Jaký význam má vyhlášení Evropského dne melanomu?


Jde hlavně o to zpřístupnit více informací široké laické veřejnosti. Je důležité, aby se lidé dozvěděli o možnosti prevence kožních nádorů, o nutné fotoprotekci, to znamená ochraně proti UV záření.


Někdo přichází s žádostí o určení kožního fototypu. Pacienti, kteří v rámci tohoto projektu přicházejí do ordinací, dostanou jak informační tištěné materiály, tak i odpověď na jakoukoliv otázku týkající se dané problematiky.


Evropský den melanomu není zaměřen pouze na melanomy, které má v názvu, ale všímáme si i jiných kožních projevů. Při podezření na jakýkoliv typ kožního nádoru odesíláme pacienta ihned na ošetření, které spočívá většinou ve vyříznutí nádoru na chirurgické ambulanci a jeho následném histologickém vyšetření.


Jak dlouho se do akce „melanomový den“ zapojuje kožní odělení nemocnice v Nové Městě na Moravě?


Letos popáté se účastníme akce celoevropského melanomového dne, který probíhá od roku 2001. Jedná se tedy už o devátý ročník. Den je zaměřen na vyšetření všech možných kožních projevů s tím, že se dává největší zřetel na zachycení včasných fází maligního melanomu.


Můžete vysvětlit ta pro laiky cizí slova „maligní melanom“?


Je to maligní kožní nádor, který vzniká z pigmentových buněk. V sedmdesáti procentech případů vzniká na zdravé kůži, ve zbývajících třiceti procentech na podkladě předchozího pigmentového projevu. Na jeho vznik má vliv UV záření, genetické faktory i počet spálení během života.


Důležitý je i fototyp. Je nutné zdůraznit, že zatímco dříve býval maligní melanom nádorem vyššího věku, nyní se objevuje mnohem dříve, postihuje pacienty ve věku třiceti až čtyřiceti let. Navíc u žen mezi 20-30 lety je melanom nejčastějším maligním nádorem vůbec.


Kdy byste doporučila pacientovi návštěvu kožní ambulance?


Není to omezeno. Každý člověk má na sobě pigmentové změny, někdo více, někdo méně. Ten, kdo chce mít jistotu, že se u něj jedná pouze o klidné pigmentové projevy, může přijít.


Týká se to také pacientů, kteří mají v rodinné anamnéze kožní nádory, a nemusí se jednat přímo o melanom, ale i o bazaliom nebo spinaliom. Nebo maminek s malými dětmi.


Doporučuje se pravidelná kontrola pigmentových projevů jedenkrát ročně u každého zdravého člověka.


Akci na Evropský den melanomu nepořádáte poprvé, jaký ohlas měly minulé ročníky?


Ohlas se stupňuje. Naše nemocnice se účastní popáté, zpočátku přišlo jen několik pacientů, kteří do ambulance spíše zabloudili. Neměli jsme žádnou osvětu a nebyla ani žádná mediální kampaň. Postupně se zvyšoval počet pacientů, kteří tuto příležitost využili, v loňském roce jsme v rámci Evropského dne melanomu vyšetřili už čtyři desítky pacientů.


Přichází hlavně mladší generace, která má větší přísun informací díky přístupu na internetové portály. Nejvíce nás těší, že přicházejí i maminky s malými dětmi, které mají zájem na tom, aby se od prvních měsíců a roků jejich dětí pokusily minimalizovat následky pobytu na slunci.


Stalo se, že díky tomuto vyšetření se u některého z pacientů předešlo nějakému závažnějšímu onemocnění?


Cílem Evropského dne melanomu je odhalení jakéhokoliv typu kožního nádoru v co nejčasnějším stadiu. Toto se již za uplynulých devět let začíná projevovat.


Pacienti přicházejí dříve, jsou informovanější, mají větší obavy o své zdraví, a nám se daří zachycovat časnější stadia nádorových onemocnění. Pro nás i pro pacienta to znamená snazší léčbu – v optimálním případě vyříznutí nádoru znamená vyléčení s nutností dalších pravidelných kontrol na specializovaném pracovišti.

HELENA ZELENÁ KŘÍŽOVÁ