Na ocenění jej nominoval Dětský fond OSN - UNICEF. „V době, kdy to u nás ještě vůbec nebylo obvyklé - v letech 1963 a 1964 - MUDr. Nováček jako pediatr působil v náročných podmínkách rozvojových zemí, konkrétně přímo v terénu chudé saharské oblasti Tuniska. V roce 1994 odjel jako dobrovolník UNICEF do Bosny, kde v obtížných válečných podmínkách pracoval jako dětský lékař nejprve v Mostaru a pak v Blafají,“ zdůvodnila Rosa Šimberská z Českého výboru pro UNICEF.

Půl století s dětmi

MUDr. Josef Nováček se pediatrii věnuje plných 57 let. Po celou dobu, od roku 1953, působí na dětském oddělení nemocnice v Třebíči. Nejprve jako odborný lékař, poté 22 let jako primář dětského oddělení. A v třebíčské nemocnici pracuje i nadále. „Je čestným členem Pediatrické společnosti J. E. Purkyně, nositelem významného ocenění za obětavou práci pro světový UNICEF a ocenění Paul Harris Fellow za práci pro Rotary International,“ připomněla Šimberská.

Zakladatel českého výboru UNICEF

V době, kdy MUDr. Nováček vedl dětské oddělení, měl tehdejší okres Třebíč opakovaně nejnižší novorozeneckou a kojeneckou úmrtnost v tehdy Jihomoravském kraji a jednu z nejnižších v republice.

„I při své náročné profesi se MUDr. Nováček vždy věnoval péči o děti v širším rozměru, než je jeho profese, a bez ohledu na čas či geografické vzdálenosti. Svědčí o tom nejen založení a vedení prvních odborných dětských ambulancí nebo jeslí pro hendikepované děti - předchůdce dnešního Denního stacionáře pro tělesně a mentálně postižené děti v Třebíči, ale také jeho práce pro Dětský fond OSN – UNICEF, jehož je dlouholetým dobrovolným spolupracovníkem,“ zmiňuje nominační zpráva Českého výboru pro UNICEF.

Po společenských změnách v roce 1989 stál doktor Nováček u vzniku českého zastoupení UNICEF. Po rozdělení Československa stál od roku 1993 do roku 1999 v čele Českého výboru pro UNICEF jako jeho předseda, poté do roku 2002 opět jako člen jeho Výkonné rady pro oblast zdravotní péče o děti. „A dobrovolným členem UNICEF je i nadále a vždy je ochoten pomoci radou i konkrétní činností. Jeho činnost pro UNICEF byla vždy dobrovolná, bez nároku na jakýkoliv honorář,“ podotkla Šimberská.

Kojit minimálně šest měsíců

Devadesátá léta, kdy se UNICEF v ČR konstituoval a rozvíjel, byla klíčová pro zlepšení situace dětí v oblastech, které byly součástí celosvětových programů UNICEF.

A právě MUDr. Nováček se svou činností v UNICEF zasloužil o jejich zavedení a rozvoj. Podílel se zejména na celosvětovém programu zaměřeném na odstraňování jódové nedostatečnosti v zemích s nedostatkem jódu v přirozené stravě, mezi které ČR patří,. V neposlední řadě podporoval celosvětový program propagace, ochrany a prosazování kojení minimálně do šestého měsíce věku. Orientoval se také na rozvoj programů zaměřených na dětská práva.

Anketa má zvýšit prestiž

Ocenění za celoživotní přínos v medicíně převzal MUDr. Nováček minulý týden při slavnostním večeru uspořádaném Unií pacientů ČR na Nové scéně Národního divadla v Praze.

Unie je zároveň vyhlašovatelem ankety Lékař roku. Anketa si klade za cíl zvýšit prestiž lékařského povolání a zároveň dát pacientům i odborné veřejnosti možnost ocenit nejen odborné, ale i lidské kvality lékařů.

Práce MUDr. Nováčka

• Od roku 1994 se MUDr. Josef Nováček významně zapojil do činnosti nově ustavené Meziresortní skupiny pro řešení jódového deficitu v ČR.

• Podporoval v ČR rozvíjení programů výživy nejmenších dětí – zejména programu na podporu, ochranu a prosazování kojení.