Parta třinácti lidí se vypravila minulé pondělí v šest ráno, aby za půl druhé hodiny sebrala šest metráků úrody, která čekala na tu správnou chvíli.
Musí být několik dní nejméně sedm stupňů pod nulou a bobulí se při sběru nesmí dotknout sluneční paprsek. Kvůli oxidaci.


„Během mrazů voda v dužnině vymrzne a mimo krystalků ledu zůstane jen čistý cukr - glukóza a fruktóza,“ prozradil spolumajitel vinařství Ladislav Čech. Ze šesti set kilogramů sklizeného materiálu Sádečtí jemným lisováním vzápětí získali sto litrů tekutiny se čtyřiceti procentní cukernatostí. Po odkalení zůstalo devadesát litrů šťávy. Ta teď spolu s dodanými kvasinkami fermentuje ve třech demižonech, proces potrvá nejméně do konce března.


Poté se mladé víno stočí do dvoudecových lahviček, jedna se bude prodávat po 220 korunách.

Cena je odvozená od množství šťávy


„Cena je odvozená od nízké výlisnosti hroznů. Za normálních okolností se pohybuje okolo 75 procent, kdežto u zmrzlých hroznů je přibližně procent 17,“ upřesnil Ladislav Čech.


Na Sádku pro zákazníky připraví 400 lahví letošního ledového vína z odrůdy Sauvignon, která má ve zdejší vyšší nadmořské výšce příznivý podíl kyselin k vysokému obsahu cukru.


Voní po růžích, chutná po medu

Vylisovaný mošt už teď chutná po akátovém medu, rozinkách, pupenech černého rybízu a evokuje vůni po růžích. Vzhledem k tomu, že veškerá zdejší produkce vinic je zařazena do přechodného období ekologického vinohradnictví, je celkově vyšší zájem o zdejší vína, včetně ledového.


Ledová vína ze Sádku už pobrala několik medailí na soutěžích – namátkou v Šatově a Břeclavi zlatou, v Litoměřicích na největší výstavě vín v Čechách bronz z 25 vzorků vín.


Zkušenosti s pěstováním rezistentních, tedy odolných odrůd, si zdejší vinaři nenechávají pro sebe. Jeden ze dvou majitelů Vinařského centra Sádek Lubomír Lampíř v těchto dnech přednáší o pěstování na konferenci ve vinařském ústavu v Jaltě na Krymu.


Jarní řez


V současnosti už probíhá na Sádku jarní řez keřů, kde je ořezáno zhruba dva tisíce ze 13 tisíc hlav. Od 16. do 18. ledna si pak veřejnost přijde na své při zvěřinových hodech. V ceně porce speciality z bažanta, divočáka, muflona či srnčího bude i sklenka mladého vína z poslední sklizně.
Za rok 2008 byla produkce ekologického vinařství Sádek 200 hektolitrů vína, z toho 150 hektolitrů bílého.