VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ledové víno, to je alchymie. Na Sádku ji ovšem ovládají

Sádek - Potmě a v mrazu – tak se sbírají hrozny vinné révy, které jsou určeny na ledové víno. Po třech letech pauzy se pro výrobu této speciality opět rozhodli i ve vinařství na Sádku, jediném svého druhu na Vysočině.

6.1.2009
SDÍLEJ:

Sklepmistr Jan Bártík ukazuje už lahvovaný hotový výrobek. Není to ovšem ještě ten letošní, jedná se o archivní vzorek. Nová produkce teprve fermentuje, neboli kvasí, v demižonech. Koštovat se bude koncem března.Foto: DENÍK/ Michaela Hasíková

Parta třinácti lidí se vypravila minulé pondělí v šest ráno, aby za půl druhé hodiny sebrala šest metráků úrody, která čekala na tu správnou chvíli.
Musí být několik dní nejméně sedm stupňů pod nulou a bobulí se při sběru nesmí dotknout sluneční paprsek. Kvůli oxidaci.


„Během mrazů voda v dužnině vymrzne a mimo krystalků ledu zůstane jen čistý cukr - glukóza a fruktóza,“ prozradil spolumajitel vinařství Ladislav Čech. Ze šesti set kilogramů sklizeného materiálu Sádečtí jemným lisováním vzápětí získali sto litrů tekutiny se čtyřiceti procentní cukernatostí. Po odkalení zůstalo devadesát litrů šťávy. Ta teď spolu s dodanými kvasinkami fermentuje ve třech demižonech, proces potrvá nejméně do konce března.


Poté se mladé víno stočí do dvoudecových lahviček, jedna se bude prodávat po 220 korunách.

Cena je odvozená od množství šťávy


„Cena je odvozená od nízké výlisnosti hroznů. Za normálních okolností se pohybuje okolo 75 procent, kdežto u zmrzlých hroznů je přibližně procent 17,“ upřesnil Ladislav Čech.


Na Sádku pro zákazníky připraví 400 lahví letošního ledového vína z odrůdy Sauvignon, která má ve zdejší vyšší nadmořské výšce příznivý podíl kyselin k vysokému obsahu cukru.


Voní po růžích, chutná po medu

Vylisovaný mošt už teď chutná po akátovém medu, rozinkách, pupenech černého rybízu a evokuje vůni po růžích. Vzhledem k tomu, že veškerá zdejší produkce vinic je zařazena do přechodného období ekologického vinohradnictví, je celkově vyšší zájem o zdejší vína, včetně ledového.


Ledová vína ze Sádku už pobrala několik medailí na soutěžích – namátkou v Šatově a Břeclavi zlatou, v Litoměřicích na největší výstavě vín v Čechách bronz z 25 vzorků vín.


Zkušenosti s pěstováním rezistentních, tedy odolných odrůd, si zdejší vinaři nenechávají pro sebe. Jeden ze dvou majitelů Vinařského centra Sádek Lubomír Lampíř v těchto dnech přednáší o pěstování na konferenci ve vinařském ústavu v Jaltě na Krymu.


Jarní řez


V současnosti už probíhá na Sádku jarní řez keřů, kde je ořezáno zhruba dva tisíce ze 13 tisíc hlav. Od 16. do 18. ledna si pak veřejnost přijde na své při zvěřinových hodech. V ceně porce speciality z bažanta, divočáka, muflona či srnčího bude i sklenka mladého vína z poslední sklizně.
Za rok 2008 byla produkce ekologického vinařství Sádek 200 hektolitrů vína, z toho 150 hektolitrů bílého.

Autor: Hana Jakubcová

6.1.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Josef Mladý

Lídr TOP 09 na Vysočině se obává ztráty demokracie

Volby na Vysočině.
AKTUALIZUJEME
46

ONLINE: Volby skončily. ANO vítězí i na Vysočině

ČSSD Vysočinu neudržela, ANO slaví vítězství

Vysočina – Vysočina už není oranžová. Zmodrala a ovládlo ji podobně jako jiné kraje hnutí ANO. Hlas hnutí ANO dalo 28,63 procent vysočinských voličů. Pro ANO jde o výrazné zlepšení oproti minulým volbám v roce 2013, kdy pro tuto stranu v kraji hlasovalo 15,89 procent voličů.

Reakce ODS: Otázka je, kam bude republika směřovat

Vysočina - S potěšení sledoval v Modrém domě v Jihlavě výsledky voleb do Poslanecké sněmovny volební štáb Občanské demokratické strany.

Krajský úřad dohlížel na klidné volby

Vysočina – Pracovníci Krajského úřadu Kraje Vysočina, kteří tradičně na volby na Vysočině dohlíželi, se během hlasování nesetkali s žádným závažným problémem nebo nedostatkem.

Voliči přicházeli odevzdat hlas i v posledních chvílích

Stařeč - Zájem voličů je patrný i ve Starči na Třebíčsku. Účast přesahuje 60 procent.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení