„Uvažujeme o tom, že část kapacity v moravskobudějovické LDN přesuneme do Třebíče. Šlo by zhruba o dvacítku lůžek. V Moravských Budějovicích by z osmdesátky lůžek zůstalo šedesát lůžek, které bychom rádi doplnili zhruba dvacítkou sociálních lůžek. O podmínkách pro sociální lůžka se chystáme jednat s Ministerstvem zdravotnictví,“ nastínil Dostál.


Léčebna dlouhodobě nemocných v Třebíči by se takovým opatřením rozrostla ze 47 lůžek na 67 lůžek. Případným původním snahám nemocnice zrušit v Moravských Budějovicích provoz LDN se brání i budějovický starosta Vlastimil Bařinka. Netají se tím, že má za svými zády podporu okolních obcí.


„Na posledním setkání starostů mikroregionu mi všichni starostové, kteří se jej zúčastnili, dávali podporu, abychom LDN ve městě zachovali. Dokonce by byli ochotni se na LDN finančně spolupodílet, pokud by byla ve ztrátě,“ poznamenal Bařinka.


Na dotaz, jak se podle něj situace kolem LDN vyvíjí, odpověděl: „Situace se zatím nevyvíjí nijak. Dali jsme si s ředitelem třebíčské nemocnice slovo, že se po šesti měsících opět sejdeme. Pan ředitel slíbil, že pokud zdejší LDN nebude prodělečná, tak ji zachovají. Doufám, že dodrží slovo chlapa.“


Zájem o léčebnu mají stále


Ředitel Domu sv. Antonína v Moravských Budějovicích Ladislav Chloupek situaci okomentoval takto: „Pokusů o zrušení zdejší LDN bylo už dříve vícero. Třeba nemocnice situaci znovu přehodnotí a od rušení upustí.“ Potvrdil, že zájem jeho organizace o provoz LDN trvá. „Budeme se o to zajímat a budeme diskutovat o podmínkách,“ zmínil.


Technického personálu ubylo


Z budovy třebíčské LDN byli propuštěni před nedávnem čtyři pracovníci. Důvody objasnil ředitel Dostál: „Šlo o technický personál, nikoliv zdravotnický. Technika umožnila ušetřit na nákladech. Na vrátnici LDN byla nepřetržitá služba. Ta bude teď jen dopolední, zbývající část dne bude zabezpečena elektronicky a kamerami. Zaměstnanci budou mít vstup na kartu.“