„Stojíme, nekosíme. Ve čtvrtek napršelo dalších dvacet tři milimetrů srážek, pokud bude hezky, můžeme na pole až v sobotu,“ sdělil včera předseda tamního družstva Lubomír Pisk.

Obilí z polí doslova krademe

Letos bylo příliš sucho na jaře, obilí nenarostlo, jak mělo. „A to málo, čemu se zadařilo, nám teď zůstává na polích. Jediné, co už jsme sklidili jako všichni ostatní, je ozimý ječmen. Často se nám stává, že ve spěchu některé pásy obilí, třeba kolem lesa, vynecháme, protože ještě nejsou proschlé. Obilí z polí doslova krademe,“ dodal Pisk. V Koutech mají ještě sklidit 550 hektarů polí.

Velký problém je s kvalitou. U potravinářské pšenice déšť vymývá lepek, u sladovnického ječmene se zase ve vlhkém počasí snižuje obsah dusíkatých látek. Z kvalitnější pšenice se stává méně hodnotná krmná.

Velmi podobně mluví předseda Zemědělského družstva Kožichovice Jaromír Krátký. „Sklizeň není vůbec plynulá. Musejí se vymýšlet náhradní práce, to žně prodražuje. Ve čtvrtek jsme začali v pět odpoledne a večer už zase byla přeháňka. A zase se čeká a čeká. Krom ozimé řepky a ozimého ječmene jsme v samém úvodu sklizně,“ posteskl si Krátký. Podle něj jsou to už třetí velmi problematické žně po sobě.

„Budeme kosit při tomhle počasí minimálně celý srpen. Letos sice není kvůli jarnímu suchu bahno v polích, ale i častý déšť k problémům stačí,“ podotkl. Kožichovičtí mají zaseto i s řepkou na 1 200 hektarech polí.

A pod střechou mají krom celé úrody řepky a ozimého ječmene pouhá tři procenta ostatních obilovin. U sklizené řepky se jako zásadní parametr posuzuje obsah oleje. Kožichovičtí ještě nemají v ruce výsledky rozboru. Výkupní ceny se zatím stanovují opatrně. „Řepku nyní výkup bere za 10 500 korun za tunu. Pšenice se pohybuje okolo 4000 korun za tunu. Ceny jsou nastavené z doby před sklizní, teď se čeká, co bude dál. Cenová politika se patrně přizpůsobí úrodě okolních států a zemí v evropské unii,“ uzavřel předseda kožichovického družstva Krátký.

Taky ředitel Okresní agrární komory v Třebíči Karel Coufal vyjádřil obavy z kvality letošní sklizně. Krom úbytku lepku v pšenici zmínil ještě možný rozvoj plísní.