„Bydlím v ulici Zahraničního odboje. Intenzivní pracovní ruch je tu od nevidím do nevidím i v sobotu, kolikrát se nedá dospat. Je fajn, že nám udělají hezčí ulici, která konečně bude prý i průjezdná,“ nechal se slyšet tamní obyvatel, osmadvacetiletý František.

Pomalu se blíží ke konci první fáze revitalizace prostranství západní části ulice Zahraničního odboje. Bude hotová na podzim. Vyjde na 16,75 milionu korun a k tomu 1,7 milionu navíc.

„Byla vyprojektována pouze jedna vrstva štěrku místo dvou. Dle vyjádření projektanta, firmy Via Alta, se tak stalo vlivem lidského faktoru,“ vysvětlil nesrovnalost a náklady na vícepráce mluvčí třebíčské radnice Ivan Přibík. Investorem stavby je město Třebíč, čtyřmi miliony přispěje ministerstvo pro místní rozvoj.

Desítky parkovacích míst

Po konzultacích s architekty vybrala radnice danou lokalitu především kvůli původně nevhodnému rozmístění parkovišť a tomu, že auta nemají kde zaparkovat.

„Nově bude 218 stání a k tomu 11 stání pro vozíčkáže. To je nárůst o desítky parkovacích míst,“ zmínil mluvčí Přibík. Celá ulice by měla působit kultivovanějším dojmem, dopravní řešení by mělo vést k větší bezpečnosti. Podle Přibíka úpravy stávajících stromů a keřů včetně nové výsadby zlepší estetiku celé lokality.

Na první fázi stavebních úprav vzápětí naváže fáze druhá, která potrvá od letošního září do podzimu příštího roku. Zahrne východní část téže ulice, vznikne nová točna pro autobusy včetně chodníků kolem ní a nový vjezd do ulice Za Rybníkem kolem točny. V této části ulice bude nově 160 parkovacích míst a devět stání pro vozíčkáře.

Jako náhradní parkoviště pro obě části stavebních úprav poslouží hřiště Západomoravské vysoké školy.

Zatímco první fázi prováděla náměšťská firma Outulný a.s., ve výběrovém řízení na druhou část revitalizace uspěl pražský Colas CZ, a.s., výsledek tendru posvětila rada města minulý týden.

„Náklady jsou řádově podobné jako u první části zvelebování ulice Zahraničního odboje. A opět přispělo ministerstvo pro místní rozvoj dotací čtyři miliony korun,“ doplnil Ivan Přibík.

V budoucnu se počítá s podobnou revitalizací také v sousední Okružní ulici, bude záležet na tom, zda radnice sežene dost peněz.