„Počet lidí s akutními respiračními chorobami se v kraji v uplynulém týdnu mírně snížil, stagnuje už čtvrtý týden. Stav epidemie trvá na Žďársku," řekla Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě.

Lékaři evidují kromě akutních respiračních onemocnění také řadu případů pravých chřipek. S vážnějšími komplikacemi skončil v nemocnici na oddělení ARO třiašedesátiletý muž z Jihlavska. Na Vysočině počet chřipkových onemocnění stagnuje už čtvrtý týden, mírný pokles akutních respiračních onemocnění nastává téměř ve všech krajích v ČR. „Lze předpokládat, že by epidemie už mohla pomalu opadávat," řekla Dvořáková.

Počet akutních respiračních onemocnění na Vysočině se v minulém týdnu snížil o jedno procento. Hygienici evidují 1518 nemocných v přepočtu na 100.000 obyvatel. Nejvíc nemocných je na Žďársku, kde lékaři hlásí 1825 nemocných v přepočtu na 100.000 obyvatel.

Řada zdravotnických a sociálních zařízení na Vysočině už zrušila zákaz návštěv, který v některých případech platil od konce minulého roku.