Zatímco v loňském roce třebíčská hygienická stanice v průběhu sezony monitorovala kvalitu vody v Rathanu, Lubí, Markovce a Pyšeláku, letos vzorky nebude odebírat nikde.

„Když se tvořil seznam kontrolovaných vodních ploch, z Třebíčska nebyla do seznamu zařazena ani jedna. Nám ani nepřísluší, podle zákona kontrolovat kvalitu vody, tam, kde není uznaná koupací plocha. To, co jsme do loňského roku dělali, byla od nás služba veřejnosti. Letos se v konečném seznamu, které schvaluje ministerstvo zdravotnictví, z Třebíčska neobjevila ani jedna z lokalit," informovala Jitka Štěpanovská z třebíčské hygienické stanice.

Přitom na Vysočině odebírání vzorků z přírodních ploch nekončí. Jihlavská hygiena bude kontrolovat celkem na čtyřech místech, žďárská a havlíčkobrodská po pěti lokalitách a na Pelhřimovsku budou hygienici bdít nad kvalitou vody ve třech rybnících. Výsledky rozborů jsou pravidelně zveřejňovány na stránkách krajské hygieny.

„Všude se snižují náklady. Laboratorní zkouška jednoho vzorku vody vyjde na tři tisíce korun. Vzorky se odebírají v sezoně co čtrnáct dní, a to je pouze jedna plocha, kde jsou ostatní?" vyčíslil náklady vedoucí krajského odboru obecné a komunální hygieny Milan Brychta. Zároveň připouští, že by v příštím roce mohlo dojít k rozšíření platného seznamu, to ale záleží na okolnostech. Jedním z nich může být uznání daného rybníku či vodní nádrže za koupací plochu. Druhým pak podněty od široké veřejnosti.

Na Třebíčsku slouží všechny vodní plochy k chovu ryb. Zatím jediný rybník, který by se v nejbližší době mohl stát oficiální koupací plochou, je Hrachovec u Moravských Budějovic.

Zatím milovníci koupání v přírodních nádržích mít strach o kvalitu vody nemusí. Díky vydatným dešťům v minulém týdnu je voda ke koupaní vhodná. Dobrou zprávou pro obyvatele v okolí Steklého rybníka je, že letos budou moci k rekreačnímu koupání využít i jeho hladinu.

„Chybí tak dva metry vody a rybník Steklý bude plný," řekl starosta Krahulova Jaromír Jurka. „Voda je krásně čitá. Jestli se vyplní předpověď meteorologů a koncem týdne přijdou přívalové deště, bude rybník plný," doplnil starosta.

Tipy na přírodní vodní nádrže

Náměšť nad Oslavou
- Rathan
Krahulov
- Steklý
Nová Ves
- lom u Nové Vsi
Moravské Budějovice
- Hrachovec
Trnava
- Velký a malý Bor
Třebíč
- Lubí, Markovka, Kuchyňka