Případů, kdy je kulatina skladována v příkopech nebo dokonce na krajnicích, je stále více. „Podle informací správce krajských komunikací jde o desítky zjištěných případů. Nevhodně uložené vytěžené dřevo na mnoha místech představuje zásadní a neočekávanou překážku v silničním provozu, která ohrožuje bezpečnost a plynulost silničního provozu,“ potvrdil hejtman Jiří Běhounek (ČSSD). Některé případy už prý řešila i policie.

„Pokud se podaří zjistit, kdo překážku způsobil, tak ho vyzveme, aby ji neprodleně odstranil. Pokud se nepodaří zjistit, kdo překážku v daném místě způsobil, tak policisté označí hromadu jako překážku v silničním provozu a cestou správce komunikace vyzvou k jejímu odstranění,“ popsala řešení těchto komplikací policejní mluvčí Dana Čírtková.

„Problémy se skladováním mají zejména drobní vlastníci lesů. Lesy ČR mají v lesích dopravní síť s vybudovanými skládkami,“ uvedla k dané problematice mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Piknik s dechovkou v jihlavském parku, který byl součástí celokrajských oslav 100 let republiky.
V Jihlavě se chystá velkolepá oslava sta let republiky



Ve většině případů není dřevo zajištěno před zřícením, při uložení v zatáčkách nebo na horizontech pak brání klády rozhledu. „Uložením do příkop dochází k narušení funkce odvodnění, manipulací a nakládkou dochází k poškození vozovek, krajnic a příkopů s nemalými náklady na opravu,“ vypočítala krajská mluvčí Jitka Svatošová.

„V případech, kdy došlo při manipulaci s dřevní hmotou k poškození vozovky a silničního tělesa, vymáhá správce komunikací na dohledaných firmách a vlastnících náklady na opravu a uvedení komunikace do původního stavu,“ upozorňuje Tomáš Mátl z Krajské správy a údržby silnic Vysočiny.

Částky přitom jdou až do desítek tisíc korun.

Lipník. Ilustrační foto.
Lipník vyhlašuje místní referendum o úložišti radioaktivního odpadu