„Kamery jsme používali již dříve na místech, kde se nesmí předjíždět. Od Nového roku je ale budeme více využívat právě ve městě k hlídání na křižovatkách,“ vysvětlil Deníku vedoucí dopravního inspektorátu v Jihlavě Petr Halán.


Desítky přestupků


Dvě velké bezpečnostní akce se tento týden uskutečnily v Jihlavě a Havlíčkově Brodě, a odhalily větší počet přestupků. V obou městech se policisté zaměřili na frekventovaná místa. V Jihlavě to bylo v ulici Okružní.


„Za dvě hodiny jsme zdokumentovali 33 přestupků. Z toho 19 řidičů jelo rychle. Kamery zachytily tři řidiče, kteří projeli na červenou a devět dalších nemělo zapnutý bezpečnostní pás,“ zhodnotil Petr Halán. Nezapnuté pásy během jízdy ve městě, to je podle policistů velký nešvar, přitom je to jeden z bezpečnostních prvků, kterým se dá v případě nehody zabránit tragičtějším následkům.


Při akci v Havlíčkově Brodě odhalila videokamera v rukou policisty dokonce 19 řidičů s nezapnutými pásy a čtyřikrát jízdu na červenou. Policisté v obou městech udělili celkem pokuty za 55 tisíc korun.


„Podobných represivních akcí bude do měsíce hned několik a s kamerou zavítáme i do jiných měst v regionu,“ varuje řidiče šéf dopravního inspektorátu v Havlíčkově Brodě David Jirák. Policisté v Jihlavě plánují, že akci zopakují hned příští týden. Zatím ale tají, kdy a kde to bude. Pozor na policisty s kamerami na křižovatkách si ale musejí dát řidiči po celé Vysočině.