Důvod? Podle slov dnes již bývalého hejtmana Miloše Vystrčila řidič sjede z dálnice a dostane se do úseku, kam bez zimní výbavy nesmí. A kdyby ji u sebe neměl, byl by v celkem složité situaci. Opět se dá tedy očekávat, že u Jinošova či Okříšek, kde úseky takto značené měly být, při sebemenším náledí budou v kopcích „viset“ kamiony s letním přezutím.


Názor vysočinské bezpečnostní rady působí poněkud nepatřičně, protože v republice zřejmě budou kraje, kde se nové značky osadit rozhodnou. Řidiči, byť jsou z Třebíče nebo třeba z Jimramova, na ně při svých cestách patrně narazí. Je tedy dobré tuto věc vzít v úvahu.


Nová dopravní značka šoférům přikazuje příslušný úsek silnice v časovém rozmezí 1. listopad až 30. duben zdolávat pouze na zimních pneu na všech kolech u vozidel do 3500 kilogramů včetně nebo pouze na hnacích nápravách u aut nad 3,5 tuny. Hloubka dezénu má být v prvním případě nejméně čtyři milimetry, ve druhém nejméně šest milimetrů. A šalamounsky se v zákoně praví, že je možné nazout řetězy na letní gumy tehdy, když je vozovka dostatečně pokrytá sněhovou nebo ledovou vrstvou.


To znamená, že pokud se policisté rozhodnou tato místa kontrolovat v době, kdy silnice je suchá či jen mokrá, může řidič za letní přezutí dostat pokutu dva tisíce korun a připsat si bod.