Během rekonstrukce nezůstane skoro kámen na kameni. „Cílem stavby je kompletní obnova celé výpravní budovy, která zahrnuje stavební úpravy na obvodovém plášti, fasádu se zateplením, výměnu oken, dveří a střechy,“ informovala mluvčí SŽCD Nela Friebová.

Součástí oprav jsou i úpravy vnitřku výpravní budovy. „V projektu je několik dispozičních změn. Výsledkem je posunutí odbavovací haly a prostoru prodeje jízdenek do východního křídla. Tím se zkrátí vzdálenost mezi nástupišti, zastávkami autobusů a prostory pro cestující,“ popsala Friebová.

Kristýna Štanclová a Emílie Dokulilová z Krasoklubu Náměšť nad Oslavou při tréninku.
Led na třebíčské Hvězdě je záchranou pro krasobruslaře a mladé hokejisty

Zkrácení cesty mezi nástupišti, halou a autobusovými zastávkami vítají i cestující. „Jsme ráda, že se posunula odbavovací hala a prodej jízdenek. Občas jsem na vlak dorazila se zpožděním a než jsem si koupila jízdenku, vlak už skoro odjížděl a já ho musela dobíhat. Věřím, že takhle to bude mnohem pohodlnější,“ svěřila se studentka Kamila Plíšková.

Úprava přinese podle SŽCD i další výhody. „Je to především modernizace a oživení stávajících prostor. Cestujícím se zvýší komfort a prostor bude navíc bezbariérový. Vznikly i nové toalety a prostory pro zaměstnance. V rámci rekonstrukce dělníci provedli sanaci sklepních prostor, vyměnili ústřední vytápění a modernizací prošla i elektroinstalace,“ popsala Friebová.

Cestující získají nový informační a orientační systém a na jejich bezpečnost budou dohlížet kamery. Práce na vlakovém nádraží nepřestávají ani v letošním roce. „V příštím týdnu bude uvedena do provozu čekárna pro cestující. Dále se pracuje na fasádě budovy, obkladech a dlažbě sociálního zařízení, schodiště a obnově historického stropu. Dokončení předpokládáme v dubnu, mírné zpoždění je způsobeno víceprácemi a opozděním dodávek materiálů a omezením pracovníků v souvislosti s aktuální situací,“ doplnila Friebová.

Stavební ruch omezí i řidiče a chodce. „Po dobu rekonstrukce je uzavřené parkovací stání u kruhového objezdu,“ dodala mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.