„Ke krátkodobému přerušení vydávání krajských novin přistoupil úřad z technických důvodů, neboť se v prvním výběrovém řízení nepodařilo najít vhodnou nabídku, která by odpovídala představám a možnostem kraje,“ uvedla mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Vše ovšem nasvědčuje tomu, že noviny, které si kraje doposud vydávaly samy, budou zahrnuty do tendru, který vypsala Asociace krajů na realizaci mediálních kampaní, odborné poradenství a mediální strategie pro kraje. Výše čtyřleté smlouvy se bude zřejmě pohybovat okolo 180 milionů korun.

Podle časopisu Strategie se do výběrového řízení přihlásili dva zájemci: Comunica a Médea. Druhou jmenovanou vlastní Jaromír Soukup, jenž je mecenášem Olgy Zubové, která figuruje na pražské kandidátce ČSSD. Tedy strany, která vládne ve všech třinácti krajích.

„Kraj má nárok si vybrat dodavatele. Ale vadí mi, že nemáme informace, jak chce vedení kraje tuto situaci řešit,“ postěžoval si opoziční krajský zastupitel za KDU–ČSL Václav Kodet.

Vedení Asociace krajů se hájí tím, že díky centrálnímu dodavateli ušetří. „Smyslem mediální a marketingové podpory krajů není podpora konkrétní politické strany, ale naopak propagace aktivit krajů, jako je třeba cestovní ruch nebo prezentace památek,“ stojí v jejím prohlášení.