„Termín 1. února je neoficiální, oficiální bude v okamžiku, kdy jej odsouhlasí konkrétní orgány kraje,“ informovala mluvčí krajského úřadu v Jihlavě Jitka Svatošová. Podle jejích slov má kraj Vysočina v záloze pro tento rok na poplatky obecně vyčleněných 80 milionů korun.


Je to alibismus


„Je to celé nesmysl, přece ty krajské peníze jsou zase jen a jen peníze vytažené z kapes lidí, prostě začarovaný kruh a alibismus,“ nechal se slyšet jeden z majitelů lékárny na Třebíčsku, který si zásadně nepřál zveřejnit své jméno.


Vedoucí lékárny na Karlově náměstí v Třebíči Libuše Šindelková v tom vidí jasnou nespravedlnost: „Ať se regulační poplatek vybírá buď ve všech lékárnách, anebo v žádné. Jaký to má smysl, dělat takové rozdíly? Že bude fronta v nemocnici, je jasné. Nelíbí se mi to.“


To sedmdesátiletá Marie Ratajová z Třebíčska z toho radost má. „Jsem v nemocnici kvůli něčemu každou chvíli. Frontu klidně vystojím, aspoň nebudu muset za každý recept sypat lékárníkům 30 korun.“


Zatím ani není jasné nastavení mechanismu, jakým by lidé dávali souhlas s tím, že dar, tedy 30 korun od kraje, přijímají. „Pokud jde o technickou stránku výběru, budeme patrně moudřejší po pátečním jednání hejtmanů. Varianta darovací smlouvy je jedna z možných,“ naznačila mluvčí Svatošová. Smlouva funguje ve středních Čechách.


Proti osvobození od poplatku lékárnám v nemocnicích, které má pod palcem kraj, se bouří Česká lékárnická komora (ČLnK). Chystá kroky, jimiž by uskutečnění tohoto záměru zabránila. „Podle mého názoru se jedná o nedovolenou podporu z veřejných prostředků a porušování hospodářské soutěže,“ prohlásil prezident ČLnK Stanislav Havlíček.