Kraj chce přispět ke snížení stavů černé zvěře, protože škodí na polích zemědělcům. Stoupá prý také hrozba přenosu nákaz na domácí chovy prasat. Od pilotního projektu si slibuje i zpřesnění evidence černé zvěře. Řekl to radní kraje Zdeněk Chlád (ČSSD).

„Nejsou přesná data o tom, kolik té černé zvěře máme. Sčítání se v zimě dělá jen podle stop a je hodně orientační," uvedl radní. Loni bylo v kraji podle Chláda odloveno asi 12.000 divočáků, zhruba o polovinu více než o rok dříve. Podle výsledků sčítání, které zveřejnil kraj, se ale v obou letech držely počty divokých prasat jen kolem 3000.

Smlouvu s okresními spolky Českomoravské myslivecké jednoty, který počítá s celkovými finančními nároky do 450.000 korun, v úterý schválila krajská rada. Kraj bude přispívat na odstřel zvířat od 20. června do konce tohoto roku.

Podle Chláda není nabízená částka pro myslivce žádný velký výdělek. Budou se muset postarat i o vyčištění čelistí a jejich dopravení do sídla okresního mysliveckého spolku, což normálně nedělají. Zároveň budou předkládat potvrzení od veterináře, které musí obsahovat i datum lovu. „Ono jim to možná tak zaplatí náklady. Ale chceme jim dát alespoň nějakou motivaci," řekl.

Oldřich Sedlář ze žďárského mysliveckého spolku uvedl, že někde je černá zvěř přemnožená kvůli intenzivnímu pěstování kukuřice a řepky. „Tam má perfektní podmínky a klid. Z řepky ještě někdy musí ven, protože tam pro ně není potrava, ale z kukuřice nepotřebují. Tam jsou naprosto v bezpečí až do pozdního podzimu,." vysvětlil. Na Žďársku podle něj ale tak velké problémy s divokými prasaty nejsou, protože pokud se zvýšily jejich stavy, stoupl i odstřel.