Aktivitu maminek ocenil kraj deseti tisíci korunami. „Je to spíš symbolická částka, ale činnosti těchto center si opravdu vážíme. Pro nás jsou prostředníky ke konkrétní pomoci,“ upozornil za dětského povyku radní pro oblast sociálních věcí Jiří Vondráček. Na Třebíčsku si finančně polepší čtyři centra – v Moravských Budějovicích, Hrotovicích, Třebíči a v Náměšti nad Oslavou.


Na hračky a program


„Co s penězi uděláme, ještě není rozhodnuto. Ale určitě poputují ve prospěch dětí. Pravděpodobně za nějakou část koupíme hračky, protože ty tu mizí závratným tempem,“ smála se Iveta Ondráčková z Třebíčského mateřského centra. V Hrotovicích je už rozhodnuto, kde peníze skončí. „Něco dáme na energie a něco na činnost. Konkrétně třeba na cestovné kurzu vedení k úspěchu dítěte, který nově chystáme,“ popsala Lenka Hájková z Hrotovic.

Přiznala, že shánění peněz není naštěstí pro místní centrum nejpalčivější problém. „Vyjde nám tak polovina žádostí. Hodně nám pomáhá město Hrotovice. Bezplatně nám pronajímá budovu a přispívá na platby za energie,“ dodává Hájková. Přesto se peníze navíc hodí. Zájem o místní centrum je velký.

„Chodíme sem opravdu rádi už nějakou dobu. Děti si tu hodně vyhrají,“ vysvětlila mladá maminka Monika Dufková.


Pobavení i informace


„Je to další krůček k tomu, abychom se měli lépe. Myslím si, že je potřeba podporovat zdravou fungující rodinu,“ podotkla Iveta Ondráčková z třebíčského centra, které kromě aktivit pro maminky a děti pořádá například představení pro seniory s malými návštěvníky v hlavních rolích. „Děti se tady dobře zabaví. Maminky se trochu odreagují, rozeberou problémy spojené s výchovou a něco se dozví,“ popisuje život v mateřském centru jeho pravidelná návštěvnice Lucie Veselá.


Na Vysočině působí podobných center jedenáct, a to v rámci Sítě mateřských center a devět dalších organizací zabývajících se prorodinými aktivitami.

Jenom Třebíčským mateřským centrem projde během školního roku týdně celkem kolem šest set lidí a zájem se stále zvyšuje.

PETRA PISKOVÁ