Ani na třebíčskou Polanku nepřišlo za letošní sezonu mnoho lidí. „Odhaduji, že návštěvnost je zhruba o třetinu menší než minulý rok," říká ředitel areálu Jiří Novák. „Polanka už se měla pomalu uzavírat, ale vzhledem k technologické odstávce Laguny bude doba otevření prodloužena až do 4. září," dodal Jiří Novák. Návštěvníci tedy ještě o víkendu mohou třebíčského letního koupaliště využít.

Počasí se podepsalo i na vodě v bazénech. Téměř každodenní výkyvy teplot totiž způsobují velké kolísání teploty bazénové vody. I to má svůj podíl na poklesu návštěvníků letních koupališť a aquaparků.

Pokles zaznamenalo také koupaliště v Jemnici, kde byla návštěvnost oproti loňsku slabší. Zájemci o návštěvu tohoto bazénu by přitom neměli dlouho vyčkávat, uzavření je plánováno už na tuto neděli.

Nejhorší za osm let

Koupání i využití mnoha sportovních aktivit a atrakcí nabídlo letní koupaliště v Moravských Budějovicích. Avšak návštěvnost byla minimální i na tomto místě, a to i v opravdu teplých dnech. „O nějaké návštěvnosti se nedá vůbec mluvit. Byla nejen velice špatná, ale vlastně nejspíš nejhorší za posledních osm let. Za letošní sezonu přišlo pouze 15 tisíc lidí, což není ani polovina toho, co loni. S minulými lety se tedy tato sezona opravdu srovnávat nedá," popisuje Miroslava Bendová, ředitelka koupaliště v Moravských Budějovicích. Přesto, že zde bude ještě týden otevřeno, moc návštěvníků už nejspíš nedorazí. „Celý tento týden máme omezenou otevírací dobu, ale jinak je koupaliště plně funkční až do neděle," dodává ředitelka.

Nižší tržby zaznamenaly také Palouky ve Velkém Meziříčí. „Loni přišlo celkem 28 tisíc lidí, letos jich tu bylo o více než polovinu méně. Měli jsme tu jen 12 500 návštěvníků. Skoro se to blíží k číslu, ke kterému jsme se dostali před dvěma lety. Tehdy přišlo jen 10 tisíc lidí," říká Karel Vidlák, vedoucí koupaliště.

Sezonu hodnotí jako velice podprůměrnou. Jde o druhou nejhorší v historii koupaliště. „Ještě čekáme na tento víkend. Jestliže bude pěkně, necháme otevřeno. Úplná uzavírka koupaliště je ale plánována na 4. září," dodává Karel Vidlák.

Vše tedy závisí na počasí. Jestliže bude o víkendu pěkně, lidé z okolí by si rozhodně neměli nechat ujít poslední příležitost toto koupaliště navštívit. Pokud vyjdou předpovědi, měly by se víkendové teploty dostat ke 23 až 26 stupňům Celsia. Ochlazení je předpokládáno až na konec září. Přestože teploty budou průměrné, sezona koupališť a nejspíš i zahradních bazénů už nejspíš pro tento rok končí.