Ves s necelými dvěma sty obyvateli a ročním rozpočtem jen okolo 1,4 milionu se totiž vzorně stará o místní upomínky na minulost, farnosti pomáhá financovat opravy hlavní dominanty vesnice a kulturní památky - kostela sv. Barbory. Je dobře viditelný od hlavního tahu na Znojmo, silnice I/38. Svatostánek v posledních letech postupně dostává novou střechu, důležité bude letošní odvodnění a odvlhčení zdiva.

Kostel má velmi zajímavou minulost. Naprosto netypická věž dává tušit, že pod nánosy baroka a novodobých úprav se ukrývá unikát. Domněnka je pravdivá. Kulatá kamenná věž, která má v přízemí zdivo silné úctyhodných 132 centimetrů, je vlastně pozdně románská rotunda, do výšky osmi metrů zcela původní. Památkáři datují její stáří do první třetiny 12. století. To znamená, že je starší než bazilika svatého Prokopa v Třebíči a o něco mladší, než rotunda svaté Kateřiny ve Znojmě.

Pro představu – v době svého vzniku sloužila i jako úkryt místních lidí před nepřáteli při různých bojůvkách. Byla totiž široko daleko jedinou stavbou z kamene, pevnou a bezpečnou.

Jak šla staletí, předkové dostavěli kostel do současné podoby. Největší kus práce odvedli ve 20. letech 18. století. Svatostánek tak získal výrazně barokní podobu.

Kostel je zajímavý a tak trochu tajemný i tím, že ukrývá dvě hrobky. Jednak tu mají v kryptě poslední místo svého odpočinku kněží, kteří tu v dávnější minulosti sloužili.

A druhá hrobka náležela rodu Nimptschů – mimochodem víska Nimpšov u Budějovic nese jméno po nich.

Hrobku otevřeli jen na jeden den

„Hrobku jsme před rokem v rámci rekonstrukce kostela na jediný den otevřeli, veřejnost do ní měla možnost nahlédnout. Jedná se o prostor o velikosti dvakrát tři metry. Uvnitř byly dvě velmi dobře zachovalé cínové rakve. Vzadu pak byla zcela rozpadlá rakev dřevěná,“ popsala starostka Častohostic Marie Vláčilová.

Podle památkářky Celestiny Novotné z Národního památkového ústavu, územního pracoviště Telč, tu je jako poslední z rodu Nimptschů pohřbený od roku 1906 Josef.

Novotná provádí odborný dozor nad právě probíhající rekonstrukcí unikátního kostela. Častohostický kostel není podle jejích slov v moravskobudějovickém regionu jediný, který v sobě ukrývá románskou rotundu. Stejnou stopu minulosti nesou i kostely svatého Václava ve Štěpkově, svaté Máří Magdaleny v Šebkovicích a svatého Jakuba v Jemnici.

Místo s výjimečnou atmosférou

Je sobota, těsně před polednem. Svítí slunce, jak už dlouho ne. Kostel sv. Barbory u Častohostic poklidně shlíží z návrší do široké krajiny. Činí tak už stovky let. Majestátní místo, kupodivu neobjevené filmaři. Svatostánek, k němu přivinutých pár desítek úhledných hrobů venkovského hřbitova, šumějící koruny staletých lip.

Odbíjí dvanáctá, pomalu se blíží skupinka svátečně oblečených místních mužů. Nesou zesnulému kamarádovi kytku na hrob. Na jeho počest si dnes zasoutěží v hasičských disciplínách.

A obyčejný poctivý vesnický život zase běží dál.