„Nemohu zatím říct, že je nákaza na ústupu, ale kéž by to tak skutečně bylo. Faktem je, že reprodukční faktor je skutečně nízký. Začíná nám převažovat přenos v rámci rodiny nebo určité sociální skupiny. Zkrátka jsou výsledky pozitivní u lidí, kteří jsou v blízkém kontaktu s nakaženým,“ popsal situaci krajský hygienik Jiří Kos.

Zároveň však upozorňuje, že je potřeba neusnout na vavřínech. „Jsou před námi další krizové momenty, a to čarodějnice a První máj. Doufám, že se lidé nebudou scházet v takovém množství,“ vyslovil přání Kos.

Udržet kázeň

Na vývoj situace budou mít vliv i nastávající rozvolnění. „Teprve teď se odpovědnost přenáší na běžného člověka. Už to nebude státní represe. Bude hodně záležet na tom, jak budou lidé dbát na hygienické zásady, a to nejen nošení roušek, ale hlavně mytí rukou a dodržování rozestupů. Zkrátka běžná hygiena, která by měla být každému vlastní,“ upozornil Kos.

Do ZOO Jihlava se vydaly v pondělí ráno stovky lidí.
Otevřely obchody, knihovny i zoo. Podívejte se, jak Vysočina ožila

Kdyby se podařilo současnou kázeň lidí udržet, mohla by být situace velmi příznivá. „Myslím si, že by to pak mohlo vypadat tak, že nám v populaci vyskočí malé ohnisko a infikují se jen lidé z nejbližšího okolí. Tak, jak jsme zvyklí i u viróz,“ dodal Kos.

Humorná videa, obrázky a montáže, které kolují na internetu a sociálních sítích. Vtipálci si dobírají změny v karanténě i vládních nařízeních
Hity internetu: Babiš křísí zombie a posílá Koroblihu, Mynář chystá zabijačku