Od 8. srpna budou pracovat jako dobrovolníci v neziskové organizaci Střed, Barevný svět na Okružní ulici v Třebíči a v Domově pro seniory na Koutkově ulici v Třebíči. Ruce k dílu přiloží také při úklidu na hokejovém stadionu SK Horácká Slavie a na hřišti Fotbalové školy Třebíč. Korejští dobrovolníci se pustí do oprav a malování plotů, branek a dalšího vybavení. Na hokejovém stadionu budou čistit okna.

Ilustrační foto
Opilý muž tvrdil, že skoncuje se životem

„Jsme velmi rádi za pomoc na stadionu a také za finanční příspěvek, za který jsme mohli pořídit nové hokejky pro mládež,“ hodnotí Daniel Šlapák z SK Horácké Slavie Třebíč. Pro mladé fotbalisty z Fotbalové školy připravili Korejci zábavně-vzdělávací vědecký program zaměřeny na techniku. Ten se uskuteční v ekotechnickém centru Alternátor 9. a 10. srpna od 16.30 do 18.30.

Představí korejské národní jídlo a také kulturu

Pro klienty organizace Barevný svět a pro seniory v pečovatelském domě připravují ukázky korejské kuchyně. Ti si vychutnají národní korejské jídlo Bibimbap, což je miska vařené rýže a na ní jsou naskládané kousky zeleniny, a také korejské palačinky Hotteok plněné medem, skořicí a arašídy. Zároveň předvedou ukázky drobných řemesel.

Vyvrcholením dobrovolnického programu bude Energetický korejský festival ve čtvrtek 16. srpna. V 15 hodin začne na hřišti v Borovině přátelský česko-korejský fotbalový zápas mládeže. Poté bude připraven závěrečný festival s ukázkami korejské kultury a také korejské jídlo, které budou moci návštěvníci ochutnat.

Studenti z korejských univerzit se zapojili do dobrovolnických aktivit ve dvanácti vybraných institucí sociálních služeb v Kraji Vysočina už vloni v srpnu. Vedle hmotné pomoci připravili také program pro seniory i mentálně hendikepované. Dobročinný projekt vyvrcholil vloni odhalením velkoplošné 20 metrů dlouhé nástěnné malby na zrekonstruované zdi Domova bez zámku v Náměšti nad Oslavou.

Dobrovolnický program byl podpořen korejskou KHNP, která je jednou z potenciálních firem výstavby jádra v České republice. Mají zájem o vytvoření úzké spolupráce s regionem Jaderné elektrárny Dukovany.

Michaela Šrůmová
Michaela Šrůmová: Při koncertě se musím krotit, abych udržela emoce