Kontejnery na kov jsou v Moravských Budějovicích od počátku zavedení tříděného odpadu a lidé je mohou najít na většině ze sedmnácti sběrných míst. Jelikož se jedná o stejný kontejner jako na plast nebo papír, má pouze malý kruhový otvor. Kontejner je tedy určený pro třídění malých kovových obalů od nápojů a potravin, které jinak končí na skládkách a ničí životní prostředí. „Lidé odpad třídí, nicméně se jedná o malé obaly, takže se kontejnery plní velmi pomalu. V komunálním odpadu se naštěstí kovové obaly příliš často nevyskytují," chválí občany vedoucí provozu technických služeb Drahoslav Bastl.

Budějovičtí mohou třídit také drobná elektrozařízení. Kontejnery na ně stojí na ulicích Gagarinova, Husova a Šafaříkova. „Tyto kontejnery najdou také své využití, ale přesné informace o nich nemáme, protože je zajišťuje soukromá firma," říká Bastl.

Ve městě však existují také nové kontejnery na bioodpad v zahrádkářských koloniích nebo na použité oblečení.

Páka na výkupčí kradených kovů

Novela zákona vzniká především proto, aby omezila obchodování s kradenými kovy. Díky malému otvoru v kontejnerech nehrozí jejich vykrádání, přesto se kradené kovy ve sběrnách vykupují.

Nově by obce měly mít možnost regulovat provoz sběren a výkupen kovů. „Podobnou činnost jednoznačně kvituji. Především nepřizpůsobiví občané do sběren nosí kanálová víka nebo měděné roury a provozovatelé je v pohodě vykupují. Přitom jim musí být jasné, že pokud někdo donese víko od kanálu, tak přeci musí být kradené. Pro výkupčí je to ale dobrý obchod, zaplatí pár korun a do hutí je prodají za mnohonásobně více. Jenže je to na úkor bezpečnosti všech dalších občanů," běduje místostarosta Moravských Budějovic Jan Kocáb.

Nový zákon by tak dal obcím do rukou páku na nekalé obchodníky, která jim dosud chybí. „V současné době nemůžeme jako samospráva učinit téměř nic. Můžeme dát maximálně podnět živnostenskému úřadu, aby prošetřil činnost sběrny," líčí Kocáb.

Ani městští strážníci nemohou proti těmto provozovatelům zasahovat. „Špatně se dokazuje, že sběrny vykoupily kradený kov. Navíc se tyto krádeže většinou posuzují jako trestný čin a je to práce pro Policii ČR. My můžeme pouze zastavit někoho, kdo odváží do sběrny podezřelý náklad. Pokud nám řekne, že jej našel, udělíme mu pokutu za zatajení nálezu a kovové části si ponecháme, dokud někdo nenahlásí jejich zmizení," líčí vedoucí strážník městské policie Petr Dohnal.

Problematické jsou především soukromé výkupny kovů. „Zkušenosti s výkupem kradených kovů nemáme. U nás ve dvoře se ukládá odpad bezplatně. Není tedy důvod, proč by zloději nosili kov právě k nám. S činností zlodějů ale máme také své zkušenosti. Neustále nám někde chybí poklopy od kanálů nebo dopravní značky," potvrzuje nebezpečí vyplývající z počínání lupičů Bastl.

Podle navrhované novely zákona o odpadech by obce měly povinnost zajistit místa pro odkládání veškerého komunálního odpadu včetně kovů. Novelu původně inicioval Senát a zaměřil ji na problematiku sběren a výkupen odpadů. Poslanci ji však rozšířili třeba právě o povinné třídění kovů. Senát novelu znovu projedná na konci srpna.

ROBERT ŠVANDA