¶Například v Předíně se lidé střední a starší generace mohou učit anglicky, zpracovávat keramiku, cvičit aerobik nebo se zdokonalovat ve vaření. „Třeba dnes (včera – poznámka redakce) budeme kuchtit různé pomazánky, jindy zase pečeme buchty nebo vaříme. Sejde se nás několik žen a ze společného vaření pak vznikne kuchařka," zmínila koordinátorka tamní komunitní školy Eva Boudová.

Ze získané dotace se v tamní základní škole podařilo vybavit kuchyňku a v prvním roce komunitního vzdělávání zbyly peníze i na platy lektorů. „Dnes si je platí přímo účastníci formou kurzovného, v porovnání s dojížděním za obdobnými kurzy třeba do Třebíče se to ale vyplatí," poznamenala Boudová.

Z činnosti odpolední školy má radost také starosta Arnošt Urbánek. „Starší občané využívají kurzy tvoření, kde si mohou vyrobit velikonoční nebo teď třeba jarní dekorace. Každý si tam ale najde to své. Nejdůležitější je, že to spojuje lidi, to je to hlavní," řekl.

Na podobném projektu začala pracovat Základní škola Ludvíka Svobody v Rudíkově. Mezi obyvatele i okolních obcí roznesla patnáct set dotazníků. „Snažili jsme tím oslovit přibližně čtyři tisíce lidí," podotkl ředitel základní školy a člen týmu rodící se komunitní školy Martin Suk.

„V této první fázi bychom potřebovali alespoň šest přihlášených lidí pro každý kurz, poté by se mělo uskutečnit ještě jedno zjištění. To by nám mělo definitivně říct, které kurzy od září otevřeme a které ne," vysvětlil s tím, že pomyslnou hranicí bude deset účastníků. „Důležité si je uvědomit, že čím více účastníků, tím levnější pro každého z nich kurz bude. Celková cena za něj je ale daná, zahrnuje odměnu lektorovi nebo nákup materiálu," mínil ředitel rudíkovské základní školy.

Kurzy by měly vést tamní učitelé podle svých profesních znalostí i osobních dovedností. Kromě nich se ale o svůj um může podělit každý. „I v dotazníku vybízíme ty, kteří něco zajímavého umí a chtěli by to předat dál, aby se v komunitní škole realizovali. Kurzy totiž nemusí vést osoby s akreditací od ministerstva školství, ale v podstatě kdokoli," doplnil Martin Suk.