Pravidelně se koledy zpívají s Třebíčským deníkem na prostranství před Zadní synagogou v Třebíči. Letos se opět přednesu koled ujme pěvecký sbor Slunko pod vedením Heleny Noskové.

A jaké koledy se po celé České republice 14. prosince rozezní? Chybět nebudou písně Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán a Půjdem spolu do Betléma. Trojici doplní další dvě koledy, Veselé vánoční hody a Pásli ovce Valaši, které získaly nejvíce hlasů ve čtenářské anketě Deníku.

„Navíc přidáme několik pěkných dětských vánočních písní a také Třebíčskou koledu," slíbila sbormistryně Helena Nosková.

Poprvé se ke zpívání koled připojuje také Třebíčské centrum. Akci spojí s besídkou hudební školičky Yamaha Class, která děti v centru provází prvními krůčky v hudbě. „Děláme u nás plno akcí. Napadlo mne, že zpívání koled uvnitř v teple bude pro malé děti příjemnější než venku," sdělila Božena Kratochvílová z Třebíčského centra. Zpívání koled přijdou podpořit také hudebníci ze Základní umělecké školy v Třebíči a účast v Třebíčském centru v ulici Františka Hrubína organizátoři očekávají nemalou. „Může se sejít až padesát dětí s rodiči," odhadla Božena Kratochvílová. Již potřetí se ke zpívání koled s Deníkem připojují obyvatelé Martínkova. Setkají se u vánočního stromu v parku na návsi.

„Lidé vždy přijdou, schází se nás asi pět desítek. Pro děti připravíme čaj, pro dospělé přidáme trošku rumu," hlásí místostarosta Martínkova Josef Pléha.

Poprvé se do projektu Česko zpívá koledy zapojí několik lidí z Čechtína. Akci organizuje místní Ivana Brabcová. „Pustila jsem se do toho, i když můj hlas na zpívání moc není, takové věci je myslím hlavní dělat od srdce," podotkla.

Rozeslala už desítky mailů svým přátelům a známým a plakátek s pozvánkou nechala vyvěsit na webové stránky obce.

V Čechtíně se bude zpívat pod přístřeškem u budovy obecního úřadu. „Takže i když bude třeba pršet, tak nám to moc vadit nebude," řekla Ivana Brabcová.

Čechtínský sbor prý zřejmě doprovodí hráčka na kytaru nebo varhany.