Vítězi komunálních voleb v Třebíči, sociálním demokratům, se ani po případném přičtení mandátů od stran dosavadní radniční koalice zřejmě nepodaří nasbírat potřebný většinový počet mandátů. Zato radniční opozice, reprezentovaná hnutím Heřman zpátky na radnici, s druhým největším počtem mandátů, neponechává nic náhodě.


Nakolik od neděle pokročila koaliční vyjednávání, prozradil včera lídr hnutí Heřman zpátky na radnici Pavel Heřman: „Máme jasno v tom, že spolu chceme jednat a dotáhnout vše do zdárného konce. Zatím se pracuje na otázkách programové shody a společného programového prohlášení. Personální otázky teprve budou následovat.“


Dali dohromady patnáct mandátů


Podle jeho slov nyní ke společným jednáním usedá šest uskupení, které měly v programovém prohlášení zásadní změnu. „Jednáme společně - naše uskupení Heřman zpátky na radnici, Břehy, Pro Třebíč, Věci veřejné, Třebíč - můj domov a TOP 09. Dohromady máme patnáct mandátů a vypadá to nadějně. Narozdíl od jednání, která probíhala po předešlých volbách, jsou tato jednání kultivovaná a plodná,“ pochvaloval si Heřman.


Pokud Heřmanovci vytvoří takto většinovou koalici a dodrží předvolební sliby, nebudou rozhodně změny na radnici pouze kosmetické. Nejnáročnějším z bodů v jednáních o koalici je zřejmě i dohoda na obsazení radničních křesel, při tak velkém počtu evidentně vůdčích osobností.


Sociální demokraté, coby vítězové voleb, však nehodlají přijít o křesla radních jen tak. Naznačují to i slova lídra třebíčské kandidátky sociálních demokratů Vladimíra Malého.


Ten včera Deníku řekl: „Určité strany nám slíbily podporu, ale s jinými nás teprve jednání čekají. Sestavit čtrnáct mandátů dohromady není jen tak jednoduché. Myslím si, že občané vyjádřili, koho by chtěli mít na radnici a že to není jen pan Heřman, když vyhrála ČSSD.“