„Je to škoda, ale doufám, že se do nové knihovny brzy podíváme,“ přála si čtenářka Libuše Čermáková z Havlíčkova Brodu.

Podle mluvčí knihovny Jany Fialové je to z bezpečnostně hygienických důvodů. „Zatím čekáme s ohledem na velikost knihovny na vývoj situace. Čtenářům jsme nabídli rozšířené služby centrálního pultu v hale. Je otevřený od osmi hodin ráno do šesti hodin večer,“ upřesnila.

Brýle a respirátor jsou pro někoho zdrojem utrpení. Někdo zkouší babské rady, jiný se rozhodne pro operaci, podle optiků stačí sprej.
Respirátor a zamlžená skla? Někteří to řeší čočkami, jiní operací laserem

Proto je v brodské knihovně stále možnost půjčit si knihy jen na dálku přes počítač a knihovní katalog, a pak si objednávku u centrálního pultu vyzvednout.

Kultura je zrušená

Městskou knihovnu, byť v omezeném režimu už otevřeli v Třebíči. „Zatím není otevřená studovna, přístup na internet a zrušené jsou kulturní akce,“ vzkázala čtenářům ředitelka knihovny Marie Dočkalová. Počet čtenářů v knihovně je omezen, dovnitř nesmí nikdo bez respirátoru.

Husova ulice v Brodě volala po opravách už léta.
Nový povrch i dopravní značení. Opraví Husovu ulici v Brodě

Čtenáře vítá i knihovna Matěje Sychry ve Žďáře nad Sázavou. „Máme už knihovnu v provozu, jen jsme mírně upravili otvírací dobu,“ oznámil ředitel Roman Kratochvíl.

Otevřeno je i v Humpolci. „Máme už běžný provoz. Čtenáři se těšili. Na návštěvě je to znát,“ konstatovala vedoucí Ludmila Trnková. Do knihovny si mohou zajít i čtenáři v Jihlavě.