Po sobotní bohoslužbě, kterou vedl brněnský biskup Vojtěch Cikrle, odejdou spisy o obou kněžích do Vatikánu. „Tam se bude vyhodnocovat, jestli pověst o jejich mučednictví je oprávněná, nebo je to naopak jen zbožné přání lidí, kteří spisy shromažďovali," vysvětlil farář Jiří Plhoň z Ro-kytnice nad Rokytnou.

Jedním z jeho předchůdců na tamní faře byl právě Jan Bula, rodák z Lukova na Moravskobudějovicku. O jeho životě shromažďovalo Brněnské biskupství materiály od roku 2004, o sedm let později ke spisu začalo připojovat také osud Václava Drboly, který sloužil jako farář v Babicích na Třebíčsku. Dohromady jde o více než pět tisíc stran.

Oba kněze nechal tehdejší komunistický režim v 50. letech minulého století popravit. Mělo se jednat o jedny z vy-konstruovaných procesů, při kterých se tehdejší státní moc zbavovala svých kritiků.

Podle Jana Růžičky, který na shromažďování spisů pro biskupství pracoval, je šance na blahoslavení obou mužů velká. „Oba prokazatelně splňují podmínku mučednické smrti, ctnostného života a taky smrti kvůli svému povolání. Není pochyb, že zemřeli právě kvůli tomu, že byli kněžími," mínil Jan Růžička.

Odprošovali a vyprošovali

Slavnost v brněnské katedrále začala odprošováním křivd, které komunistický režim napáchal. Věřící zároveň vyprošovali boží milosrdenství obětem a také jejím věznitelům. Přímo na Petrově se s představiteli biskupství modlili i farníci z Rokytnice. „Ukončení takzvaného beatifikačního procesu vnímáme jako důležitou událost," řekl Jiří Plhoň.

Ve druhé části bohoslužby spisům požehnal biskup Vojtěch Cirkle, členové tribunálu, kteří se na shromažďování materiálů podíleli, museli přísahat, že vše je pravdivé. „K ničemu podobně rozsáhlému jsem se dosud nedostal. Cením si, že jsem u toho mohl být," podotkl Jan Růžička.

Zkoumání ve Vatikánu před papežským stolcem může trvat řadu let. Pokud se Jan Bula a Václav Drbola stanou bla-hoslavenými, budou se k nim moci lidé veřejně obracet a u Boha si skrze ně vyprošovat zvláštní dary. „Bude to taky důkaz toho, že svým životem dosvědčovali křesťanství," dodal Jiří Plhoň.