Jak nešvarům zabránit, případně jim předejít, diskutovali v pondělí provozovatelé diskoték a hudebních klubů na třebíčské radnici s radními. S čím se na schůzku šli, někteří prozradili.

Každá diskotéka či hudební klub by podle provozovatele třebíčského Clubu-R Jiřího Kopečka měl mít svého spolupracujícího policistu, aby se práce s policií zpružnila. „Představuji si to tak, že bychom se s přiděleným policistou pravidelně vždy sešli a řekli si, co se dělo nebo jaký byl problém. Vyřešila by se tak spousta věcí,” dumal Kopeček. V jejich klubu prý zavedli vstup na noční hudební produkce pouze po předložení občanského průkazu. „Asi to není úplně tak správné, ale jinak už to prostě leckdy nejde,” namítal Kopeček.

S omezením svého hudebního klubu skrze vyhlášku se potýkal před dvěma léty. „Od té doby jsme se z toho pořád nevzpamatovali. Ti lidi se k nám už nevrátí,” konstatoval.

Nebude-li výjimka, budou propouštět

V podobné situaci je letos Klub Znojemka. Jeho provozovatel se rozhodl klub od 14. října zcela uzavřít. Důvodem bylo rozhodnutí rady města zrušit výjimku, kterou klubu zhruba čtrnáct dní před tím udělilo na provozování hudebních produkcí po 22. hodině.

Klub Znojemka je stále zavřený. Ředitel provozující společnosti Jiří Křivan v pondělí Deníku sdělil: „Písemně jsme požádali, abychom mohli opět provozovat na Znojemce hudbu po 22. hodině. Uvidíme, jaké bude stanovisko radních.”

Podle něj mu současná situace zatím přináší značné finanční škody. „Přináší to snížení zaměstnanosti a tak dále. Protože pokud se tyto věci nepodaří dořešit, tak musím propustit personál. Jsou to samé nepříjemné věci,“ postěžoval si Křivan. Poukázal, že nepořádek v ulicích v okolí klubu nebývá pouze při otevření jejich klubu. „Teď je klub zavřený a popelnice jsou tam v ulici převrácené a vysypané zase,” tvrdil Křivan.

S několika návrhy řešení se chystal na radnici v pondělí i provozovatel Caribic Clubu Oldřich Jelen. Domnívá se, že by provozovatelé měli zajistit, aby návštěvníky nepouštěli z klubů s nápoji v rukou.