Český výrobek z českých surovin

„Jedná se o prestižní ocenění, které bezplatně na tři roky uděluje ministr zemědělství. Je garancí toho, že výrobky jsou opravdu té nejvyšší kvality,“ přiblížil mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), který má logo ve správě, Vilém Frček.

Jedním z podniků, který se může Klasou pochlubit, je humpolecký pivovar Bernard. Značku mohou užívat jeho dva druhy piv a o třetí společnost usiluje.

„Udělení certifikátu pro nás znamená, že se můžeme prezentovat jako české pivo z českých surovin. Zároveň je to dobrá reklama. Myslím, že je Klasa dobře vnímána i spotřebiteli,“ zauvažoval mluvčí Bernardu Zdeněk Mikulášek.

A jak tedy logo zmínění spotřebitelé vnímají? „Je to garance, že produkt prochází pravidelnou kontrolou a je té nejvyšší kvality,“ domnívá se Frček.

Pojem o značce? Jak u koho

„Zatím sem se s ní ještě moc nesetkala. Myslím že v dnešní době jsou všechny výrobky stejné, ať s ověřením kvality, nebo bez ní. Osobně si stejně nemohu ověřit, že se do potravin nedostane nic, co nemá,“ míní Pavlína Petrová z Jihlavy. „O tohle se vůbec nezajímám,“ konstatoval Vašek Bouček, taktéž z krajského města.

SZIF provedl na letošní Zemi živitelce, která se konala v Českých Budějovicích, anketu. Z výsledků vyplynulo, že naprostá většina dotázaných zákazníků zná značku Klasa a třetina takto označené výrobky kupuje.

Značku má již 1413 výrobků. Znamená to, že produkty z Vysočiny tvoří zhruba desetinu certifikovaných potravin.