Ve středu se zahájení vyučování na devátou hodinu posune na ZŠ T. G. M. Třebíč, kde hodlá stávkovat 82 procent učitelů. V pondělí to potvrdil ředitel školy Martin Hlávka. „Učitelé chtějí sepsat petici, že celkově nesouhlasí se změnami, které v pátek ministerstvo školství signalizovalo, i když je avizuje už asi půl roku,“ poznamenal Hlávka. Jeho škola patří k jedné z nejnaplněnějších škol na Třebíčsku, přesto na potřebný objem mzdových prostředků podle něj nemůže dosáhnout.

Ke stávkovému provozu školy Hlávka včera sdělil: „Teď se jdeme s učiteli dohodnout, jak zajistíme provoz. Předpokládám, že výuka u nás začne ve středu v devět hodin. Nyní se musíme domluvit se zbývajícími učiteli, jak zajistíme dozor dětí, které přijdou na osmou hodinu a které nemají rodiče kam dát.”

Podle předsedy třebíčského Českomoravského odborového svazu školství Milana Sýkory se v Třebíči ke stávce v pondělní přihlásily jako první tři školy základní školy Týnská a T. G. M. a Gymnázium Třebíč. „Vzhledem k tomu, že školy teprve na situaci reagují, jsou tyto zprávy jen kusé,“ podotkl Sýkora.

Chybí kariérní řád

Ke stávce, která je protestem proti ministerstvem školství chystané novele rušící věkový automat, přidal i svůj názor: „V tarifním platu by délka praxe měla být zohledněna, protože přece jen praxí získává učitel nemalé zkušenosti. A ty by měly být ohodnoceny vzhledem k tomu, že zde doposud ve školství neexistuje žádný kariérní řád.“

Stávkovat hodlají i učitelé na ZŠ Týnská Třebíč. Tamní zástupce školy Jaroslav Abrhám včera řešil, jak chod školy zorganizovat. „Máme u nás na devadesát dojíždějících dětí. Budeme muset zařídit, aby těm, co se nemohou dopravit na devátou, byl zajištěn dozor v družině. Zatím ale teprve vše domlouváme,“ zmínil Abrhám.

Ze středních škol na Třebíčsku avizovali stávku zatím na Gymnáziu Třebíč.

Vyučování zahájí na Gymnáziu Třebíč ve středu až v devět hodin. „Takřka většina našich pedagogů se ke stávce hlásí. Pro dojíždějící žáky zajistíme v šesti třídách dozor od osmé hodiny, aby nemuseli čekat do devíti hodin venku na ulici,“ vysvětlila zástupkyně Gymnázia Třebíč Marie Javorková.

Případná stávka by narušila provoz základní školy v Jaroměřicích nad Rokytnou, kde vyučování běžně začíná kvůli dojíždějícím žákům už před půl osmou hodinou. „Oficiálně jako škola se ke stávce připojovat nebudeme. Pokud se někdo rozhodne individuálně, tak mu stávkovat umožním. Pokud by se tak rozhodla drtivá většina učitelů, pak bych vážil, co s tím. Musel bych s menšinou zajistit provoz školy,“ vyjádřil se k situaci ředitel tamní školy Michal Scigiel.

Nejasná situace panovala včera dopoledne na řadě třebíčských škol, mnohde se rozhodovalo o připojení ke stávce teprve v pozdějších odpoledních hodinách.

„Nechám to na vyučujících, jak se v pondělním odpoledni rozhodnou,“ reagoval včera ředitel ZŠ Horka Domky Třebíč Pavel Kessner.