Dále také se snaží zabezpečit včelám dostatek prostoru pro jejich rozvoj, což činí zvětšováním úlu. Tyto i další činnosti ve své podstatě, a ve správném načasování, vedou k omezení rojení, tedy dělení včelstev.


Načasování je přitom velice důležité, protože rozvoj včelstva je velice dynamický, v průběhu dvou týdnů může zesílit natolik, že se prostě do úlu nevejde.
Matka pak omezí distribuci mateří látky, vznikne rojová nálada, dělnice připraví zvláštní buňky matečníky, jakési postýlky pro nové matky. Stávající matka je zaklade a jakmile se první z nich narodí, stará matka s několika desítkami trubců a s několika tisíci včel dělnic vylétne z úlu a usadí se na nějakém stromě, jak tomu většinou bývá.


Vůně feromonů


Rojící se včely, které poletují vzrušeně ve vzduchu, starou matku naleznou podle vůně shromažďovacích feromonů, usadí se kolem ní a vytvoří typický rojový chumáč. Stará matka tak přenechává své původní obydlí právě narozené matce.


Rojící se včely vzbuzují u nevčelařů, ale i u včelařů hrůzu, ale není pro to důvod. Rojící se včely totiž nebodají! Včely při rojení většinou nejsou útočné, a to ani v případě, že jste uprostřed rojení. Ale raději to nezkoušejte. Je-li pěkné a teplé počasí, vyletí roj nejčastěji v poledních hodinách.


Co tedy dělat, když včely přes veškerou snahu „ulétly“?


Jestliže se vám na zahradě či před domem usadí roj včel, nepanikařte. Nesnažte se je rozehnat a ani žádnou nezabíjejte – vysílají totiž pachový signál nebezpečí pro ostatní včely a nechtějte poznat na vlastní kůži, jak skvěle se společenstvo umí bránit. Zachovejte klidnou hlavu a pokud nemáte šikovného souseda včelaře, který by se s nezvanou návštěvou vypořádal, obraťte se na hasiče.


Roj včel je možné likvidovat až v době, kdy je usazen a zklidněn a vytvořil typický zavěšený chumáč, výhodou je též chladnější počasí. Proto je dobré vyčkat, až se tak stane.


Pokud přece jen nějaké to žihadlo schytáte, je důležité je hned vyškrábnout a z ranky vytlačit jed. Místo vpichu otřete octem a chlaďte.