Zatímco před předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny bylo hlavní otázkou, koho vůbec voliči do Sněmovny pošlou, teď se sází především na to, kdo bude novým premiérem. A také zda budou další předčasné volby.

„Boom už je za námi. Největší zájem byl před volbami, kdy se sázelo, kdo se do Sněmovny dostane a kolik kdo bude mít procent. Teď se nejvíce sází na nového premiéra," říká Petr Šrain, tiskový mluvčí sázkové kanceláře Fortuna. Kromě premiéra mohou sázkaři vložit svoje peníze i na to, které strany se dostanou do vládní koalice, kdo bude předsedou ODS nebo ČSSD, zda bude Andrej Babiš ministrem financí nebo jestli budou příští rok vypsány nové předčasné volby.

Na poslední zmíněnou událost, tedy na další předčasné volby, by si v současném kurzu 3:1 vsadil Petr Adam z Třebíče: „Do takové sázky bych určitě šel, myslím si, že předčasné volby v roce 2014 budou. A kdybych měl sázet na premiéra, měl by to být někdo z ČSSD. Michal Hašek se zdiskreditoval, takže to teď vypadá na Sobotku."

Favoritem je Sobotka

Opačný názor na předčasné volby má Petr Nováček, další sázkař z Třebíče: „Chtěl jsem vsadit, že volby v roce 2014 nebudou, ale je tam moc nízký kurz (1,3:1) na to, abych čekal přes rok na případnou výhru." Se svým sázkařským kolegou se ale shoduje na budoucím premiérovi, na Bohuslava Sobotku si už vsadil.

A podle bookmakerů neprohloupil. Dvě největší české sázkové kanceláře, Tipsport a Fortuna, Bohuslava Sobotku také vidí jako nejpravděpodobnějšího příštího premiéra v kurzech 1,4:1, resp. 1,15:1. Přitom ještě před pár dny bylo všechno jinak, tehdy byl favoritem Michal Hašek. Jeho nevydařený puč ale vrátil do sedla Sobotku. „Podle našeho názoru se Hašek zachoval jako špatný stratég. Být šachistou, prohraje partii hned druhým, třetím tahem," říká mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava.

Jak se vůbec liší sestavování kurzu na fotbalový zápas a na to, kdo bude premiérem? „U fotbalu nejsou pohyby kurzu tak dramatické jako u politiky, dá se daleko lépe odhadnout, jak to dopadne, navíc existuje spousta statistik a dat. Stanovit kurz na jakoukoliv politickou událost je prostě těžší než na zápas Bayernu s Plzní," vysvětluje Petr Šrain. Kromě toho, že je vypsání kurzu na politiku složitější, se ale od sportu příliš neliší. „Ať už se jedná o politiku, sport nebo cokoliv jiného, musí vypsaná událost splňovat jistá kritéria. Musí být například srozumitelná, nesmí mít předem jasný výsledek nebo nesmí být neetická," naznačuje Šrain zavedená pravidla .

V praxi to vypadá, že kurzy mohou být vypsány na téměř cokoliv. „Bookmaker musí akorát kurzy upravovat, aby snížil možnost své porážky na minimum. Upravuje je, když vyjde na světlo zásadní informace, jako třeba u Michala Haška. Do kurzu se promítá i to, na co sázejí sami sázkaři," popisuje Petr Šrain vývoj kurzů a práci bookmakerů.

Zatímco povolební data přesně ukazují veškeré statistiky i v té nejmenší vesnici, dohledat, v jakém městě se na co sází, je téměř nemožné. „Regionální nálada se příliš neliší, lidé sázejí podobně jak v Třebíči, tak v Havířově. Navíc žijeme v době internetu, kam se přesouvá stále více sázkařů. Vzorek z pobočky tak nemusí být úplně prokazatelný," objasňuje Petr Šrain.

Nehledě na region bylo u Fortuny na letošní volby prosázeno celkem 13 milonů, Tipsport hlásí něco přes 10. U obou společností je to více než při minulých volbách do sněmovny v roce 2010, ale první místo drží s přehledem volba prezidenta, kde se prosázelo 30 (Fortuna), resp. 20 milionů (Tipsport).

TADEÁŠ MAHEL